Hrvaška javna uprava je začela prehod na odprokodne rešitve

dz0ny

20. jan 2014 ob 10:58:18

Ko smo že pri tem... Hrvaški zavod za pokojninsko zavarovanje (HZMO) je s 1.1. letos prešel na odprtokodno rešitev za vodenje prijav v pokojninsko zavarovanje. Spletna aplikacija (na sliki) je namenjena predvsem delodajalcem za prijavo novih zaposlenih v sistem obveznega pokojninskega zavarovanja.

Kot poročajo, so pred tem uporabljali zaprt sistem iz leta 2006, ki jih je stal 14x več (odprtokodni sistem jih stane 10.000EUR letno) in imel dnevno omejitev (1800 zahtevkov) vnosa podatkov, kar je pomenilo, da je večina uporabnikov morala spremembe zahtevati s pomočjo navadnih obrazcev.

Za prehod so se odločili tudi zaradi počasnosti in nestabilnosti sistema ter, ker so želeli povečati število uporabnikov. Ena od prednosti novega sistema, ki so jo posebej izpostavili, je, da je sistem zasnovan na odprtokodnih rešitvah in licenciran pod GPLv3, kar jim omogoča, da nove strežnike in storitve dodajo z majhnimi stroški, načrtujejo namreč še več podobnih storitev tudi v drugih delih javne uprave, kjer bo le to mogoče.

Med drugim pa je to tudi prva storitev, ki podpira digitalno podpisovanje dokumentov na vseh operacijskih sistemih, kar bo po njihovem mnenju velika prednost za vse uporabnike in celotno e-javno upravo.