Milijonske kraje bitcoinov

Matej Huš

13. nov 2013 ob 07:17:55

Tečaj bitcoina raste prek meja in je od absolutnega rekorda, ki ga je izenačil prejšnji teden, zrasel še za 30 odstotkov do vrtoglavih 350 dolarjev za bitcoin. To vabi tudi dolgoprstneže, ki so v zadnjem tednu zakrivili dve veliki tatvini, sicer pa je bilo tatvin v kratki zgodovini bitcoina že cel kup. Škoda gre v milijone dolarjev.

Inputs.io je bila priljubljena avstralska stran, ki je ponujala spletno denarnico za bitcoine. To je precej enostaven način hrambe bitcoinov, pri katerem ne potrebujemo lokalne kopije vseh narudarjenih blokov in se nam ni treba ukvarjati z varovanjem datoteke (tako pred nepooblaščenim dostopom kakor pred izgubo, saj sta v svetu bitcoinov oba katastrofalna in neobrnljiva dogodka). V zameno spletne denarnice od nas terjajo zaupanje, ki pa ga Inputs.io ni upravičila. Že pred incidentom je bila stran na seznamu tistih, za katere velja previdnost, saj nima šifriranja na strani odjemalca in ne omogoča izvoza ključa.

Inputs.io je bila žrtev hekerskih napadov, v katerih so neznani storilci odtujili 4100 bitcoinov, ki so po današnjem tržnem tečaju vredni 1,4 milijona dolarjev. Stran zaradi tega ni mogla izpolniti obveznosti do strank, zaradi česar je nehala obratovati. Vodil jo je neimenovani Avstralec z vzdevkom TradeFortress, ki je zanikal sodelovanje v napadu ali odgovornost zanj, je pa dejal, da policije ne bo vpletal, ker kaj dosti pomagati ne more. Iz svojega računa bo lahko nadomestil le manjši del izgub, večina pa je šla v nepovrat.

Še bolj čudno je zaprtje kitajske borze GBL, ki je delovala od maja letos in je bila eden izmed (manjših) motorjev za zadnjo rast tečaja bitcoina, saj je dobršni del povpraševanja prihajal prav iz Kitajske. Borza je bila med manjšimi, prav tako pa je bila nekoliko sumljiva, saj so strežniki stali v Pekingu, čeprav se je stran oglaševala kot hongkonška. Podjetje je bilo sicer registrirano v Honkongu, a ni imelo dovoljenja za opravljanje finančnih storitev, kontaktne informacije na strani pa so bile napačne. Vseeno so ljudje verjeli, kar jih je drago stalo. Konec oktobra je stran, ki je pred tem privabila več kot tisoč investitorjev, skrivnostno izginila in s seboj vzela za 4,1 milijona dolarjev bitcoinov.