Koliko časa preživijo diski

Matej Huš

13. nov 2013 ob 14:49:40

Diski so v računalnikih z nami že več desetletij, a resnih študij, kako pokvarljivi pravzaprav so, ni veliko. Za njihove naslednike SSD-je vemo, da bodo zaradi omejene zmožnosti prepisovanja (recikliranja celic) slej ali prej odpovedali, precej manj gotovi pa smo o diskih.

Eno večjih študij je objavil Google že daljnega leta 2007. Google ima v svojih strežnikih ogromno diskov, zato lahko ponudi statistično pomembne zaključke. Analiza 100.000 diskov je tedaj pokazala številne zanimive rezultate, med katerimi je bila najmanj pričakovana ugotovitev, da diskom vročina sploh ne škodi tako zelo, kot bi nekateri želeli prikazati.

Nekoliko manjši, a še vedno zavidljivo velik vzorec diskov so preizkušali pri Backblaze. Odpovedovanje diskov še vedno dobro opisuje U-krivulja, ki jo sestavljajo trije prispevki. Večji delež odpovedi je na začetku, ko odpovedo diski zaradi tovarniških napak, in na koncu življenjske dobe, ko se že iztrošijo. Vmes je odpovedi manj, in sicer odpadejo predvsem na račun naključnih napak.

Backblaze ugotavlja, da v prvem letu umre pet odstotkov diskov, v drugem letu pol drugi odstotek, v tretjem letu pa več kot desetina. To je precej v skladu z garancijskimi pogoji, ki se ne raztezajo prek treh let, običajno pa pokrivajo le prvo leto. Backblaze ocenjuje, da bodo v prvih šestih letih izgubili polovico diskov, kar je mediana njihove pričakovane življenjske dobe.

To se sliši skrajno slabo in bistveno več od ostalih napovedi, a je treba vedeti, da Backblaze v strežnikih uporablja diske za domačo rabo. Ti so pač toliko cenejši, da se to tudi z upoštevanjem stroškov zamenjav in varnostnega kopiranja splača. Diski za domačo rabo niso namenjeni neprekinjenemu zapisovanju in branju podatkov v vročih prostorih na stalnih vibracijah, kar je razlog za precej velik odstotek odpovedi. Strežniški diski imajo daljše garancije, kar pomeni, da so tolerance pri proizvodnji nižje, diski pa vzdržljivejši - in seveda dražji.

SSD-ji so na trgu premalo časa in premalo razširjeni, da tudi zanje imeli tako obširne statistike. Na te bo treba počakati še nekaj let.