Končana doba plazemskih televizij

Ime Priimek

3. nov 2013 ob 00:34:29

Dolgoletna bitka med proizvajalci LCD in plazemskih televizorskih zaslonov je očitno končana.

Plazemske televizije so nekoč bile zlati standard velikih ploskih zaslonov z visoko ločljivostjo, zelo visokim kontrastnim razmerjem, hitrimi dostopnimi časi in dobrimi vidnimi koti. Čeprav je po mnenju marsikoga kvaliteta slike še vedno nekoliko boljša, je v zadnjih letih prišlo do poplave cenovno ugodnih LCD zaslonov, ki jim plazme niso mogle konkurirati; proizvajalci plazem so se morali preživljati zgolj s prodajo v višjih cenovnih razredih.

Da so plazmi šteta leta je bilo sicer jasno že leta 2006, ko je iz tega trga izstopil Sony, leta 2010 pa mu je sledil še Pioneer, ki si je s trg vrhunskih plazem delil s Panasonicom. Slednji je prevzel še nekaj Pioneerjevih patentov in tako ostal praktično edini omembe vreden proizvajalec plazemskih televizorjev.

Čeprav se je o izstopu Panasonica šušljalo že nekaj tednov, je Panasonic govorice v četrtkovi izjavi za javnost tudi potrdil. Kljub superiornosti slike, ki jo prikazujejo plazemski zasloni, so vsled vedno večje konkurence z LCD in težke finančne situacije od leta 2008 in posledično manjšega povpraševanja, bili primorani sprejeti težko odločitev za zaustavitev proizvodnje, pravijo. Sedaj deluje le še ena od šestih tovarn, kjer so takšne zaslone proizvajali, tudi ta pa bo svoja vrata zaprla že čez mesec dni. Prodaja plazemskih televizij bo potekala do konca marca 2014.

Nekaj proizvajalcev, kot sta na primer Samsung in LG, ima v svoji ponudbi sicer še nekaj plazem, vendar je tudi zanje pričakovati, da novih modelov ne bodo več razvijali, saj so v tem segmentu vztrajali bolj kot ne izključno zaradi konkurence Panasonicu.