Odgovor konkurence na Google Glass

Matej Huš

26. okt 2013 ob 17:44:56

Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s pametnim telefonom, ki odpravlja veliko pomanjkljivost. Google Glass mora imeti baterijo, ki zavzema ves razpoložljiv prostor, medtem ko Samsungovi naočniki tega ne potrebujejo. Testiranje prototipa že poteka.

Svoj odgovor je pripravil tudi Microsoft, ki bojda že testira prototipe. Medtem ko so prihod pametnih telefonov zamudili in sedaj rešujejo, kar se rešiti da, z Nokio, so v Redmondu odločeni, da s pametnimi očali te napake ne bodo ponovili. Nedavno so tudi vložili patent za pametna očala, kar dodatno priča o resnosti. Trg bo namreč velik, saj naj bi do leta 2016 zavzemal 10 milijard dolarjev, če upoštevamo vse naprave, ki jih bomo nosili fizično na sebi. Poleg pametnih očal konkurenca pripravlja tudi pametne ure in ostale elektronske pripomočke, ki si jih lahko - nadenemo.