HTC je predstavil One Max

Primož Resman

15. okt 2013 ob 13:13:51

Po ogromno pobeglih informacijah in napovedih so pri HTC-ju končno predstavili svoj phablet, One Max. Večjih presenečenj ni, s strojnega vidika gre za povečan HTC One, saj je enak procesor, Qualcommov Snapdragon 600, ima 2 GB delovnega pomnilnika, zaslon je, kot na One, tipa LCD z ločljivostjo 1920 x 1080 pik, a je namesto 4,7-palčen tokrat 5,9-palčen, fotoaparat ostaja enak, torej ima še vedno 4 milijone velikih pik (Ultrapixlov) z optično stabilizacijo, ohišje je mešanica aluminija in plastike, itd.

Poleg večjega zaslona je sprememba še odstranljiv pokrov na zadnji strani (stikalo na boku telefona je za odpiranje pokrova, ne za preklapljanje med zvonenjem in vibriranjem), prek katerega dostopamo do reže za kartico SIM in pomnilniško kartico MicroSD. One Max je opremljen z le 16 oz. 32 GB pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti, medtem ko je HTC One brez možnosti razširitve, a pride v 32 in 64-gigabajtnih izdajah. Spremenili so položaj gumba za vklop in izklop zaslona, ki ni več na vrhu (pri One gumb vsebuje IR oddajnik), temveč je postavljen na bolj običajno mesto na velikih telefonih, na desni rob. IR oddajnik ostaja na enakem mestu, kot na One, le da je tokrat pač samostojen namesto vgrajen v gumb. Baterija ni zamenljiva, čeprav se zadnji pokrov odpre, a je na srečo zmogljiva s kar 3300 mAh kapacitete. S strojnega vidika je poleg večjega zaslona verjetno še najbolj zanimiva vključitev čitalca prstnih odtisov, ki se nahaja pod lečo fotoaparata, približno na mestu, kjer počiva kazalec uporabnika. Par stereo zvočnikov ostaja, a tokrat nima nikakršne povezave z Beats - izginili so logotipi in nastavitve izenačevalnika (primerjava iste skladbe na isti slušalkah na One Max in One pokaže razliko, One Max ima manj zaznavne učinke basov).

Na telefonu bo že od samega začetka nameščen Android 4.3, s čimer je One Max prvi HTC-jev telefon, ki se prodaja z najnovejšo verzijo Googlovega operacijskega sistema, ne pa tudi prvi, ki ima nameščenega. Slednje so dosegli z One, ki je nadgradnjo prejel že v večini izdaj. Android 4.3 je preoblečen s Sense 5.5, kar pa je novost, saj je One zaenkrat opremljen še s Sesne 5.0 (nadgradnja na 5.5 naj bi sledila). Novost v Sense 5.5 je možnost uporabe posodobitev tudi z Google+ ter iz povezav RSS v BlinkFeedu, ki je na prvem oz. popolnoma levem domačem zaslonu in omogoča hiter pregled nad dogajanjem na socialnih omrežjih ter novičarskih straneh (te je bilo mogoče dodajati že zdaj, a ne prek povezav RSS, temveč zgolj podprte strani). Ker BlinkFeed ni po godu vsem uporabnikom, Sense 5.5 prinaša možnost izklopa ter obenem prinaša še nadgradnje v galeriji (več nadzora nad ustvarjanjem posnetkov iz slik in spremembe v grafičnem vmesniku galerije).

HTC One Max bo še ta teden dobalvjiv vsaj v Veliki Britaniji, v vsakem primeru pa v kratkem po Evropi in Aziji. Američani bodo morali na svoje verzije še nekoliko počakati.