Android praznuje 5. rojstni dan

Primož Resman

24. sep 2013 ob 09:51:36

Torek, 23. september leta 2008 je bil nič hudega sluteč dan, ko je v New Yorku majhna Googlova ekipa z nenapovedanim obiskom Sergeja Brina in Larryja Pagea (ki sta s postaje Grand Central do prizorišča prirolala!) svetu predstavila Android ter prvi mobilni telefon, na katerem je tekel ta operacijski sistem - HTC Dream oz. T-Mobile G1. Takrat seveda nismo vedeli, kaj bo iz Androida nastalo, a večina novinarjev, ki so bili na prizorišču, se spomni, da je bil dan nabit z navdušenjem. Pričakovalo se je v govoricah napovedovan Googlov telefon, a svet je dobil brezplačen operacijski sistem, ki je v petih letih prerastel tudi približno pol leta starejši iOS.

Svoje občutke s predstavitve je na Google+ opisal T-Mobileov Des Smith, član ekipe, ki je pripravila prvo javno različico Androida. Opisuje, kako sta ga nekaj dni pred predstavitvijo na kavi obiskala šefa Andy Rubin (dolgoletni vodja Androida, ki je nedavno znotraj Googla začel iskati druge projekte) in T-Mobileov Cole Brodman. Ker sta bila oblečena uradno, on pa ne (popolnoma se je spojil z Googlovo kulturo), je predvideval, da je v težavah. A zanimalo ju je zgolj, kako kaže projektu, ter če bodo uspeli Android pripraviti do predstavitve. Uspelo jim je, Des pa opis nadaljuje le dan pred predstavitvijo, ko so za vsak slučaj polovico prek Wi-Fija, polovico pa prek mobilnega omrežja 3G preverili delovanje petdesetih prototipnih Dreamov, saj so se bali, da bi sočasen priklop vseh 50 3G naprav na T-Mobileovo omrežje le-to sesul.

Na dan prireditve je Des večkrat preveril, če mobilniki in njihove demonstracije delujejo, saj so bili namenjeni za prve okuse novinarjev takoj po predstavitvi. Štiriurno rokovanje je bilo uspešno, kakor tudi kasnejši razvoj in splošen uspeh Androida. HTC Dream je kot razvijalcem namenjen telefon na Googlovi konferenci I/O 2009 dobil naslednika v posebni izdaji HTC Magic. Temu je že jeseni 2009 sledil Motorolin Droid z zelo redkim Androidom 2.0 (na voljo praktično le za ta Verizonov telefon), ki je bil prva večja sprememba Androida. Nato je že 5. januarja sledil izid HTC-jevega zadnjega telefona, izdelanega v tesnem sodelovanju z Googlom, Nexus One. Ta je imel nameščen Android 2.1 in je sploh prvi izmed Nexusov. Pot je bila s tem začrtana, saj smo decembra 2010 dobili Samsungov Nexus S, pilotno napravo za Android 2.3, novembra 2011 pa prav tako Samsungov Galaxy Nexus, ki je s seboj prinesel največji preskok v zgodovini Androida, Ice Cream Sandwich oz. 4.0. Galaxy Nexus je pred dobrim letom dni sledil LG-jev Nexus 4 z Androidom 4.2, le še vprašanje časa pa je, da LG predstavi še 5. člana družine mobilnikov Nexus.

Še na dolga leta!