Izšel novi Kindle Paperwhite

Matej Huš

4. sep 2013 ob 02:02:11

Amazon je uradno predstavil novega Kindla, ki jim je na splet ušel že nekaj ur pred uradno predstavitvijo (kar so odkrili naši sosedje), tako da niso imeli druge možnosti, kot ga tekom dneva dokončn razkriti. Prihaja Kindle Paperwhite druge generacije.

Z novim Kindlom niso izumljali tople vode, temveč ga najpravičneje označimo kot evolucijo starega e-bralnika. Ne prinaša prestresljivih novosti, temveč stopenjsko izboljšavo starega. Zaslon s tehnologijo E-Ink ima boljši, večji kontrast kakor stari, procesor je močnejši (sedaj Freescale 1 GHz), osvetlitev je predrugačena, da je očem prijetnejša, izboljšali so tudi zaznavanje dotikov.

V njem najdemo tudi programske novosti. Najprej omenimo integracijo Goodreads, ki ga je Amazon prevzel letos. Sedaj imamo na enem mestu zbrane recenzije, priporočila, predloge prijateljev, kar nam v teoriji omogoča lažjo izbiro čtiva. Druga novost je Freetime, ki ga je Amazon sprva razvil za Kindle Fire, sedaj pa prihaja na Paperwhite. Namenjen je otrokom, in sicer jih nagrajuje in stimulira, da bi več brali (njegova prvotna funkcija pa je bila omejevanje količine igranja iger).

Končno pa je Amazon napovedal, da bo mogoče ob nakupu papirnate knjige dobiti še elektronsko. V projektu Matchbook za zdaj sodelujeta založnika arper Collins in Houghton Mifflin Harcourt. Projekt bo startal oktobra in bo veljal retroaktivno vse do leta 1995. Digitalno verzijo vseh knjig, ki ste jih kupili fizično, bo mogoče dobiti za 0 do 3 dolarje, odvisno od založnika.

Prodaja se bo začela 30. septembra za 120 dolarjev (verzija z Wi-Fi) oziroma 190 dolarjev (verzija z Wi-Fi in 3G).