Trojanski konji tudi za Linux

Matej Huš

9. avg 2013 ob 01:00:40

Virusi veljajo za nadlogo, ki prizadene predvsem uporabnike Windows, tu in tam pa se kakšen zaredi še na Mac OS X. Zelo malo pa je primerkov, ki se lotijo Linuxa. Sedaj prihaja iz Rusije trojanski konj, ki krade bančne podatke uporabnikom Linuxa.

Opravlja pravzaprav klasično funkcijo. Program se ugnezdi na trdi disk in čaka, da uporabnik obišče spletno banko. Tam prestreže prijavne podatke, ki jih potem prek interneta posreduje svojim upravljavcem. Imenuje se Hand of Thief. Vsebuje pa tudi nekaj metod za izogibanje odstranitvi, kot je na primer manipulacija DNS-naslovov v pomnilniku, s čimer prepreči obisk strani s protivirusnimi programi. Deluje na vseh priljubljenih distribucijah in razume vse glavne brskalnike.

Hand of Thief zaenkrat nima možnosti, da bi uporabnike okužil kar mimogrede, ampak ga morajo pognati. To pomeni, da se lahko okužijo z obiskom čudnih strani ali odpiranjem nevarnih priponk. Se pa Hand of Thief po ruski navadi prodaja. Zainteresirani ga lahko kupijo za 2000 dolarjev, kar je primerljivo s trojanskimi konji za Windows - in to v predprodaji, potem pa naj bi se njegova cena povzpela na 3000 dolarjev.