Vsi štirje Slovenci bronasti na biološki olimpijadi

Matej Huš

27. jul 2013 ob 14:02:53

Vsakoletni pregled dosežkov naših najboljših dijakov nadaljujemo z biološko olimpijado, ki se je pred dnevi končala v švicarskem Bernu. Tudi tam je imela Slovenija močno ekipo, ki so jo tvorili Aljaž Jakob (Gimnazija Želimlje), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Blaž Koprivnikar (Gimnazija Poljane) in Anže Godicelj (I. gimnazija v Celju). Med 240 tekmovalci iz več kot 60 držav so vsi štirje osvojili bronaste medalje, ker je lep uspeh (detajlni rezultati).

Da ga postavimo v perspektivo. Lani je Slovenija prvikrat v zgodovini osvojila eno zlato, poleg njega pa še bron. Predlani so naši tekmovalci domov prinesli le en bron. Ekipno so se torej odrezali odlično, manjkala pa je le tista pika na i, ki jo na mednarodnih tekmovanjih pogosto prinese sreča. Zmagovalci letos prihajajo iz ZDA, ki imajo prvega in drugega najboljšega, pa tudi preostala Američana imata zlato. Več kot eno zlato medaljo imajo še Singapur, Južna Koreja, Nemčija, Kitajska, Tajska in Iran.

Format tekmovanja ostaja enak kot vsako leto. Tekmovalci imajo dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan obsega preverjanje praktičnih znanj, drugi tekmovalni dan pa se preverja poznavanje teorije. Ostale dni izkoristijo za ekskurzije, športne aktivnosti in druženje.

Izmed velike četverice (fizika, biologija, kemija, matematika) tako letos čakamo le še na izplen matematikov, ki bodo svoje tekmovanje v Kolumbiji končali jutri.