Si.mobil spreminja cenik in obračunski interval

Mandi

31. jul 2013 ob 14:44:38

Začenši s 1. avgustom bo naš drugi največji operater prešel z obračunskega intervala 60/1 na 60/60 (ali kar "60"), kar pomeni, da se bo vsaka začeta minuta pogovora zaračunala v celoti. Sprememba ne bo zadela vseh uporabnikov, saj jih ima večina že tako zakupljeno določeno količino pogovorov znotraj svojega paketa, vsaj za klice v svoje omrežje. Tisti, ki pa tega nimajo oz. bodo uspeli pokuriti vso svojo kvoto, bodo odslej plačevali polne minute, pa še to dražje. Cene pogovorov se namreč "zakrožajo navzgor", v povprečju od 12 do 15 %. Podrobnosti lahko vidite na ceniku.

Si.mobilov interval je s tem le še bleda senca njihove ponudbe ob prihodu na slovenski trg (1999), ko so ponujali brezplačne klice znotraj lastnega omrežja in pa čisti sekundni interval, ter s tem nekdanjega državnega monopolista prisilili v isto (Mobitel je prej imel 60-sekundni interval, pa še strošek za vzpostavitev klica). Ljubezen do uporabnikov je trajala vsega dve leti, saj sta že jeseni 2001 obe firmi (najprej Si.Mobil, zanimivo) prešli na zanju bolj znosni 15-sekundni interval, sicer z brezplačnimi prvimi tremi (Si.mobil) oz. štirimi (Mobitel) sekundami. Ta model je bil malce bolj trdoživ. Prvi ga je jeseni 2007 spremenil Mobitel, takrat na 4/60/1, se pravi, prve štiri sekunde zastonj, nato v vsakem primeru cela minuta, od tam naprej pa sekundo po sekundi. Si.mobil mu je sledil takoj naslednje leto s svojim 3/60/1. Poleti 2009 so potem pri obeh ukinili začetne brezplačne sekunde, tako da sta imela 60/1.

Uradni povod za letošnjo uskladitev je bil dvig davka na dodano vrednost z 20 na 22 %, kar sta oba operaterja seveda izkoristila še za dvig cene pred obdavčitvijo. Mobitelov sveži cenik sicer še naprej predvideva obračun po intervalu 60/1, a najbrž ne bo dolgo tako.