DDR4 na namizja prihaja čez 2 leti

Primož Resman

5. jul 2013 ob 22:27:56

Nedavno smo podali specifikacije, s katerimi se bo ponašal Haswell-E. Gre za najbolj zahtevnim uporabnikom in strežniški uporabi namenjeno arhitekturo, ki bo verjetno kot prva podprla DDR4 kot pomnilniški standard. Vprašanje na mestu je torej, kdaj lahko pričakujemo podobno na namizju. Izkaže se, da približno leto za Haswell-E. Slednji namreč izide čez dobro leto (Ivy Bridge-E prihaja v začetku letošnje jeseni, Haswell-E verjetno leto kasneje), medtem ko bo vsaj na Intelovi strani namizna platforma podporo za DDR4 dobila šele z arhitekturo Skylake. Slednja je v Intelovem programu Tick-Tock na enakem mestu kot Haswell, torej je Tock.

Gre namreč za novo arhitekturo na starem, 14 nm procesu, katere predhodnik bo Broadwell, na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell najverjetneje lahko pričakujemo čez približno leto dni, a se pričakuje, da bo namenjen le za prenosnike ter za nekatere namenske strežniške naloge. Namizni uporabniki naj bi tako dobili zgolj nekoliko osvežene procesorje Haswell. Ti bodo seveda nazaj združljivi s podnožjem LGA-1150, kar jasno naredi podporo za DDR4 že prihodnje leto nemogočo, vsaj za manj zahtevne namizne uporabnike, ki ne bodo posegali po osveženi platformi LGA-2011.

Skylake pa kot novost v ugodne namizne računalnike ne bo prinesel le pomnilnika tipa DDR4, temveč s seboj prinese še hitrejše vodilo PCI Express, PCIe 4.0. Ta v primerjavi s PCIe 3.0 spet podvoji hitrost prenosov, ki tokrat za režo s 16 povezavami znaša že okrog 64 GB/s. Viri omenjajo še podporo za SATA-Express, a bomo za namizje skupaj s pripadajočimi čipovji serije 9 to vodilo lahko videli že čez približno leto dni, kar bi bilo dobrodošlo. SATA-Express za povezavo namreč uporablja kar nativno povezavo PCIe, kar omejitev prenosa z okrog 600 MB/s tretje generacije običajnega vodila SATA dvigne na prek 10 GB. To ustrezno razširi dolgoletno ozko grlo računalniških sistemov, ki so ga začeli razpirati šele pogoni SSD (mehanski trdi diski še vedno ne dosegajo prenosov prek 200 MB/s). Poleg DDR4 in PCIe 4 lahko pričakujemo še obilico drugih novosti, npr. set inštrukcij AVX3.2, medtem ko Haswell trenutno podpira zgolj AVX2.0.