ZEKom-1 po dveh tednih

Primoz Bratanic

1. jul 2013 ob 00:28:21

Kot smo že pisali pred dvema tednoma, se je v Sloveniji pred kratkim izteklo petmesečno prehodno obdobje za zagotovitev skladnosti z novo ureditvijo piškotkov, ki ga je ob decembrski noveli Zakona o elektronskih komunikacijah predvidel zakonodajalec.

Zadnjič smo si ogledali (ne)skladnost spletnih strani najbolj eminentnih institucij slovenske države. Po dveh tednih je čas, da si ogledamo napredek.

Državni zbor nam še vedno takoj ob obisku postreže s štirimi piškotki, katerih namen ni pojasnjen, niti nismo o njih obveščeni, kaj šele, da bi za njihovo namestitev podali soglasje (na strani ni najti niti osnovne politike zasebnosti). V zadnjih štirinajstih dnevih niso naredili popolnoma nič.

Državni svet ima še vedno težave z izklopom privzetih sejnih piškotkov osnovne namestitve PHPja. Tudi v tem primeru namen ni pojasnjen, obvestila ni, soglasja ni, spremembe (oz. napredka) prav tako ne.

Tretje v vrsti je ustavno sodišče, ki spremembe zakona ravno tako ne priznava. Stran nas ob obisku počasti s privzetim PHP sejnim piškotkom. Google Analytics piškotke so v zadnjih štirinajstih dnevih izklopili. Če izberemo, da piškotkov ne želimo, nas stran obvesti, da [nas bodo] po dovoljenju povprašali pri vsakem nadaljnjem obisku spletnega mesta – vaše odločitve si brez piškotka spletno mesto žal ne more zapomniti. In seveda odločitev brez oklevanja zapiše v piškotek "scc-declined" v nasprotju z našo jasno izraženo voljo.

Če si za konec pogledamo še Uradni list, opazimo, da so v tem primeru upravljavci pokazali nekaj interesa po skladnosti z novo zakonodajo. Kljub temu nas takoj ob obisku stran počasti s piškotkom "i=OPT+OUT" ter privzetim PHP sejnim piškotkom PHPSESSID za katerega v svoji politiki zasebnosti trdijo, da ga uporabljajo za "začasno shranjevanje podatkov o prijavljenem uporabniku". V zadnjih štirinajstih dnevih tako niso spremenili ničesar.

Iz povedanega sledi, da očitno zakoni veljajo samo za nekatere. Medtem, ko vas večina slovenskih spletnih strani zadnje čase nadleguje z zelo nadležnimi opozorili, ki s svojim zanič oblikovanjem kazijo uporabniško izkušnjo, hrama slovenske demokracije tovrstni predpisi očitno ne ganejo.

Kdo ve, kako priti na seznam oseb, za katere slovenska zakonodaja ne velja?