Kdo vse ne priznava novega ZEKom

Primoz Bratanic

17. jun 2013 ob 10:44:31

V soboto se je izteklo petmesečno prehodno obdobje za zagotovitev skladnosti z novo ureditvijo piškotkov, ki ga je ob decembrski noveli Zakona o elektronskih komunikacijah predvidel zakonodajalec.

Ker gre za relativno slabo domišljeno spremembo, ki je dobesedni prevod evropske direktive, in zato v svojem bistvu odpira več vprašanj kot jih rešuje (saj naj bi direktive predstavljale osnovo na podlagi katere se ustvarja nacionalno zakonodajo in niso mišljene za neposredno uporabo), si poglejmo, kako so se na spremembo pripravile institucije slovenske državne uprave, ki so nam vsem v zgled.


Državni zbor nam takoj ob obisku postreže s štirimi piškotki, katerih namen ni pojasnjen, niti nismo o njih obveščeni, kaj šele, da bi za njihovo namestitev podali soglasje (na strani ni najti niti osnovne politike zasebnosti).


Državni svet ima težave z izklopom privzetih sejnih piškotkov osnovne namestitve PHPja. Tudi v tem primeru namen ni pojasnjen, obvestila ni, soglasja prav tako ne.


Tretje v vrsti je ustavno sodišče, ki spremembe zakona ravno tako ne priznava. Stran nas ob obisku počasti s privzetim PHP sejnim piškotkom in Google Analytics piškotki. Tudi ustavno sodišče ne čuti potrebe po pojasnjevanju, obveščanju, ali morda celo pridobivanju soglasja


Če si za konec pogledamo še Uradni list, opazimo, da so v tem primeru upravljavci pokazali nekaj interesa po skladnosti z novo zakonodajo. Kljub temu nas takoj ob obisku stran počasti s piškotkom "i=OPT+OUT" ter privzetim PHP sejnim piškotkom PHPSESSID za katerega v svoji politiki zasebnosti trdijo, da ga uporabljajo za "začasno shranjevanje podatkov o prijavljenem uporabniku".

Glede na paniko, ki jo je sprememba povzročila in stroške, ki jih še vedno povzroča, se poraja vprašanje, ali bi bila malo bolj postopna uvedba spremembe res tako napačna (v Veliki Britaniji, kjer imajo precej bolj razvodenelo ureditev, je na primer prvo leto po uvedbi zadoščal že načrt skladnosti, za katerega je zavezanec lahko pokazal, da ga izvaja).

Ali pa spet sprejemamo zakone, ki veljajo samo za nekatere izbrance?