Tu je Firefox 21

Matej Huš

18. maj 2013 ob 09:29:11

Izšla je nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 21. V novi različici je spet nekaj novosti, med katerimi velja izpostaviti spremembo možnih nastavitev za zloglasno funkcijo Ne sledi (Do Not Track - DNT). Ta bo imela odslej tri možnosti glede na nastavitve uporabnika. Poleg klasičnih Ne sledi in Nedoločeno je dodana eksplicitna možnost Sledi za tiste, ki bi želeli gledati personalizirane reklame. Nekaterim ljudem bo to dejansko koristilo.

Druga večja sprememba je še poročilo o stanju Firefox (Health Report), ki beleži osnovne informacije o kondiciji brskalnika, kot so čas za zagon, čas od zagona, število zrušitev itn. Sčasoma se bo to poročilo še poredilo z dodatnimi informacijami. Ta bo informacije pošiljal tudi Mozilli (seveda anonimizirane), z njimi pa želijo izboljšati uporabniško izkušnjo. Sicer ima Firefox že precej storitev za samozaščito, recimo obnovitev zavihkov po zrušitvi, blokada nevarnih in zastarelih vtičnikov, opozarjanje na zlonamerne povezave. Pošiljanje teh podatkov Mozilli je mogoče izključiti.

Dodana ja še API-knjižica za družabna omrežja, ki so tesneje integrirana v Firefox. Razvijalci pa bodo najbolj veseli oddaljenega profiliranja (Remote Profiling).

Prenos je mogoč z domače strani.