Debian 7.0 je tu

Matej Huš

6. maj 2013 ob 17:22:07

Po dobrih dveh letih od zadnje velike različice je izšel Debian 7.0, znan tudi pod imenom Wheezy. Novosti je precej, najprej pa bomo opazili prenovljeno namizje GNOME 3.4.

Pod pokrovom najdemo številne izboljšave. Podpora za multiarch omogoča namestitev paketkov za različne arhitekture na isti sistem; podprte so i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, armel, armhf in še nekaj bolj eksotičnih. Omeniti velja še izboljšano podporo za večpredstavnost, tako da zdaj za predvajanje avdio in video datotek v patentiranih formatih večinoma ni več potrebno dodatno delo. Dobrodošla je široka podpora za overjanje v več korakih, nova pa je tudi podpora za oblake in še nekaj drugih novosti.

Ker Wheezy obsega več kot 36 tisoč paketov in ker usklajevanje odvisnosti traja kar nekaj časa, so različice že nekoliko zaostale. Tako tudi Debiana 7.0 še vedno poganja jedro Linux 3.2 iz lanskega januarja, podatkovna baza PostgreSQL je prejšnje različice 9.1, za pogovarjanje po omrežju pa skrbi Samba 3.6.6, dasiravno je zunaj že štirica. Kdor želi novejše verzije, lahko pogleda v Debian backports, ki od marca spada pod uradno infrastrukturo in je tudi del glavnega arhiva paketov. Za administratorje strežnikov je na voljo dober seznam stvari, na katere je potrebno paziti ob nadgradnji.

Brezplačno ga lahko snamete z interneta.