Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Primož Resman

29. apr 2013 ob 09:49:04

Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so enako povedali tudi pri Googlu) ter da uporablja že nekoliko zastarel procesor. Ta naj bi bil Texas Instrumentsov OMAP 4430, v katerem tečeta dve jedri ARM. Frekvenca delovanja sicer še ni znana, a je vredno omeniti, da enak procesor teče v nekaterih izvedenkah Samsungovega Galaxy S2 in Galaxy Tab 2 7.0, v 3. izdaji Motorolinega Droida oz. Milestona, v Droid Razr, v prvem Amazonovem Kindle Fire, itd. Na voljo je še 682 MB pomnilnika, kar verjetno pomeni, da ga je vse skupaj 1 GB - preostanek najverjetneje porabi operacijski sistem.

Nekoliko starejša in manj zmogljiva strojna oprema je razumljiva, ko vzamemo v zakup bolj omejeno funkcionalnost v primerjavi s pametnim mobilnim telefonom, na katerega se Glass tako ali tako zanaša, ter bolj omejeno kapaciteto baterije.

Omeniti velja še Jaya Freemana, ki ga navdušenci nad mobilnimi tehnologijami verjetno bolje poznajo pod vzdevkom Saurik. Ime si je namreč ustvaril z jailbreakanjem Applovih naprav z iOS-om, v natečaju za Google Glass, ki ga je pripravil Google, pa je naravnost povedal, da ima namen pridobiti root dostop. Nedavno je bil tako deležen do svojega primerka, rezultati pa so že tukaj. Postopek je bil pravzaprav hiter ter deloma zahvaljujoč uporabi starejše različice Androida. Saurik je namreč uporabil postopek, ki ga je kmalu po izidu Androida 4.0 predstavil heker B1nary. Operacijski sistem prepriča, da pravzaprav teče v načinu emulacije, kar uporabniku da popoln nadzor nad upravljanjem s sistemom. Posledično je možen tudi root oz. administratorski dostop. Še nekoliko hitrejši od Saurika je bil razvijalec Liam McLoughlin, a je podrobnosti o njegovem pridobivanju roota bistveno manj.

Na The Verge opozarjajo še, da so trenutne verzije Google Glass t.i. Explorer različica, namenjene razvijalcem, ki imajo morda odprto kako dodatno varnostno luknjo. Uporabljen način pridobivanja root dostopa tako v končni verziji, namenjeni publiki, morda ne bo mogoč.

Omeniti velja še, da je Google na svojih straneh za prenos ponudil izvorno kodo kernela, ki teče na Google Glass. Pravijo, da je to zgolj začasno mesto, saj naj bi v kratkem izvorno kodo preselili na Git (tako kot vse ostale Kernele, ki jih uporabljajo različne verzije Androida). Kernel je izdan pod licenco GNU GPL v2.