Prihaja KDE light

Mandi

15. apr 2013 ob 11:42:28

Manjša skupinica openSUSE razvijalcev je začela delo na "lažji" različici priljubljenega GNU/Linux namiznega okolja KDE, imenovani KLyDE (The K Lightweight Desktop Environment). KLyDE naj bi bila pošteno oskubljena tako manj rabljenih paketkov kot nastavitev. S tem naj bi se približala vedno bolj priljubljenim lahkim okoljem kot sta XFCE ali LXDE (oba prideta tudi kot posebni različici Ubunta).

Za začetek so iz jedra KDE odpakirali knjižnici Nepomuk (desktop search) in Akonadi (object store za mejle, kontakte in koledar), ki sta sprva obljubljali veliko, vendar zavoljo ne najboljše implementacije predvsem počasnita sistem. Podobna usoda čaka še Activities (prilagodljive virtual desktope) and Attico (social networking). Skupaj z okrnjenimi sistemskimi nastavitvami naj bi to ustvarilo bolj preprosto in tudi hitrejšo uporabniško izkušnjo. Vse odstranjene komponente bo seveda mogoče doinštalirati na roko, le po privzetem jih več ne bo.

Projekt je še v začetni fazi, tako da bo glede njegovega uspeha potrebno še malo počakati, bi pa hitro znal najti plodna tla. Okolje KDE se namreč že vse od preskoka s svojčas izredno popularne različice 3.5 na 4.0 (januarja 2008, debelih 5 let nazaj) brani očitkov, da je prenapihnjno (bloated) in prepočasno. Avtorji KLyDE so mnenja, da to niti ne velja za samo jedro okolja, ampak predvsem za različice z vsemi možnimi paketki, ki jih tipično priložijo Linux distribucije. Različica z manj paketki naj bi bila torej bolj uspešna.