Francoska obveščevalna agencija si je s pritiskom na Wikipedijo napravila medvedjo uslugo

Matej Huš

8. apr 2013 ob 06:25:42

Francoska obveščevalna agencija DCRI (Direction Centrale du Renseignement Intérieur) je v praksi ugotovila, kaj pomeni efekt Barbare Streisand, ko poizkus cenzure ali izbrisa informacije z interneta podžge zanimanje javnosti zanjo. DCRI je tako v začetku marca Fundaciji Wikimedija poslal zahtevo, da iz francoske verzije Wikipedije odstranijo članek o vojaški radijski postaji Pierre-sur-Haute, ki leži kakšnih 100 kilometrov zahodno od Lyona. Wikimedija je DCRI odvrnila, da bodo za tako radikalno potezo morali predložiti dodatne dokaze, da članek dejansko vsebuje tajne podatke in kateri deli članka so sporni. Članek je namreč v glavnem povzet po javno dostopnih informacijah.

Wikimedija poudarja, da vsak dan prejmejo številne zahteve po odstranitvi člankov, a je bila zahteva DCRI drugačna. Ker ji niso takoj ugodili, se je DCRI odločila za frontalni napad. Poiskali so prvega urednika francoske Wikipedije s prebivališčem v Franciji in ga povabili na razgovor, kjer so mu pojasnili, da mora izbrisati članek, sicer mu grozi sodni pregon in dolga zaporna kazen (75.000 evrov in pet let zapora) zaradi kršitve francoskega kazenskega zakonika po členu 413-11. Človek, ki so se ga lotili, ni nikoli napisal niti besede v omenjeni članek niti ga ni urejal - izbrali so ga preprosto zato, ker so ga zlahka našli in identificirali, saj gre za vidnega urednika francoske Wikipedije. Tako ta ni imel druge možnost, kakor da je članek v resnici izbrisal in dodal komentar, naj ga ostali uredniki ne obnovijo, sicer jim bo grozil pregon.

Fundacija Wikimedija je članek temu navkljub obnovila, dogodek pa je povzročil efekt Barbare Streisan. Članek je bil namreč v francoski Wikipediji obstajal že nekaj let, a mu nihče ni posvečal večje pozornosti. Sedaj pa je postal najbolj bran članek francoske Wikipedije in je takoj dobil prevode v več kot deset jezikov, angleška verzija pa govori tudi o zadnjem incidentu DCRI.

Problem je, da DCRI ni postopala po ustreznih postopkih. Namesto da bi prek sodišča pridobila odredbo za umik članka, je po neuspeli grožnji ameriški organizaciji zagrozila francoskemu državljanu, ki je imel možnost urejati omenjeno stran. Če bi namreč Wikimedija dobila sodno odredbo, bi seveda ukrepala v skladu z zakonom.