Google Reader se poslavlja

Primož Resman

15. mar 2013 ob 09:54:15

Uporabniki Google Readerja so včeraj ob odprtju tega bralnika RSS virov zagledali neljubo sporočilo - bralnik bo s 1. julijem prenehal obstajati. Google je namreč pripravil manjše spomladansko čiščenje, saj so odrezali osem bolj redko uporabljanih storitev. Izmed osmerice je daleč največ negodovanja požela bodoča ukinitev Readerja. Preostalih sedmerica, ki jo Google ukinja, so Google Voice za Blackberryje (prihodnji teden), že zdaj Snapspeed Desktop, po 30. aprilu Google Cloud Connect, s 16. septembrom pa se poslavlja četverica, podpora za zunanje uporabnike API-ja CalDAV, Search API za Shopping, GUI Builder in Building Maker. Večinoma gre za relativno neznane aplikacije oz. API-je.

Razlog za ukinitev Google Readerja naj bi se skrival v vedno manjših številkah uporabnikov. A posledice bodo obširnejše, saj mnogo drugih bralnikov RSS virov, tako za namizja kot za različne mobilne platforme, uporablja Reader API za dostavljanje virov. Ta sicer ni bil nikoli objavljen, a je bil pred leti uspešno razvozlan brez uradne podpore. Zanimivo je, da ga Google ni nikoli zaprl zunanji uporabi. Z ukinitvijo Readerja bi vsi ti programi seveda le stežka prikazovali osvežene vire, zato je že obilica aktivnosti na področju priprave zamenjave za API na smrtni postelji. Najbolj aktivni na tem področju so pri alternativnem bralniku RSS virov, Feedly, kjer so obljubili neopazen prehod za bivše uporabnike Google Readerja na Feedly po 1. juliju. Vse sodelovanja željne razvijalce konkurenčnih aplikacij, ki bi želeli pomagati pri razvoju API-ja, vabijo k sodelovanju.

Odločitev, da se Google Reader ugasne, je po spletu doživela ogromno tarnanja. Podpisuje se tudi peticija, ki ima že prek 75.000 podpisov. A možnosti, da bi Google Reader ohranil pri življenju je malo, saj so takšne odločitve običajno dokončne. Tako ali tako že lep čas ni bil deležen posodobitev. Govori se, da je bila velika večina ekipe, odgovorne za razvoj bralnika, že pred časom razporejena na druge projekte, torej je bila takšna poteza zgolj vprašanje časa.