Izšel Dropbox 2.0.0

Matej Huš

13. mar 2013 ob 10:19:40

Izšla je nova verzija priljubljenega odjemalca za shranjevanje podatkov v oblaku in sinhronizacijo med različnimi računalniki Dropbox. Včeraj smo dobili verzijo 2.0.0, ki prinaša precej vidnih novosti. Prenovljen je že grafični vmesnik, saj Dropboxov meni (ki ga dobimo, če z desno tipko kliknemo na ikono Dropbox v sistemski vrstici) z novimi podatki in razširjenim pogledom deluje precej bolj sveže ter je dejansko postal uporaben. Doslej namreč vanj ni zahajal nihče, saj tam razen odstotka zasedenosti drugih uporabnih informacij ni bilo.

Tako nam takoj prikaže zadnje posodobljen datoteke in uro zadnje spremembe. Vsaka ima ob sebi še gumb Deli (Share), ki omogoča enostavno souporabo z ostalimi uporabniki Dropboxa. Kadar pa kdo kakšne mape ali datoteke deli z nami, je dostop do njih še lažji, saj ga lahko izvršimo kar iz omenjenega menija. O novih deljenih datotekah smo tako obveščeni v realnem času in ne več preko elektronske pošte (s sodobnimi pripomočki je sicer tudi e-pošta že v realnem času).

Uradna najava izpostavlja predvsem verzijo za mace, a je 2.0.0 z istimi novostmi in zelo podobnim grafičnim vmesnikom na voljo tudi za Windows (in iOS-naprave). Druge novosti se skrivajo pod pokrovom in obsegajo manjše popravke ter odpravljen hrošč z grafiko na Mac OS X. Dropbox je sicer kar priden in redno objavlja višje verzije s polovljenimi hrošči, zato tokrat ni velikih besed o odpravljenih luknjah in pomanjkljivosti. In če vas mika samba (pa nista računalniška), boste veseli novega prevoda v brazilsko portugalščino, ki prihaja v verziji 2.0.0. Prenos verzije za vse platforme je mogoč z domače strani.