Samsung s prvo predstavitvijo z MWC-ja

Primož Resman

24. feb 2013 ob 15:14:06

Mobile World Congress se v Barceloni začne šele jutri, a je Samsung že pripravil prvo predstavitev. Najavili so Galaxy Note 8.0, tablični računalnik, ki je umeščen med mobilni telefon Galaxy Note II ter klasično tablico Galaxy Note 10.1. Z vidika strojne opreme za malo tablico ni velikih presenečenj, zaslon ima ločljivost 1280 x 800 pik, je tipa LCD, uporabljen je štirijedrni procesor Exynos (verjetno še starejše arhitekture ARM A9), ima 2 GB delovnega pomnilnika, 16 oz. 32 GB pomnilnika za hrambo podatkov ter bo na voljo zgolj z WiFi, z WiFi in 3G oz. z WiFi in LTE povezljivostjo. Slednja bo namenjena za ameriški trg, medtem ko bo 3G različica mednarodna, WiFi pa svetovna.

Prva posebnost se pojavi v primeru 3G različice, saj bo opremljena s klasičnim zvočnikom in mikrofonom, nameščena pa bo standardna Android aplikacija za telefoniranje. V teoriji bo tako mogoče Note 8.0 položiti k ušesu in z njim opraviti telefonski klic. Pri Samsungu sicer priporočajo, da se uporabi enega izmed mnogih setov za prostoročno telefoniranje. Med malimi tablicami je posebnost še S Pen, Samsungov stylus za zaslone, občutljive na dotik s kapacitivno tehniko. V primeru Galaxy Note 8.0 so tega še rahlo izboljšali, saj končno podpira uporabo para kapacitivnih gumbov pod zaslonom - do sedaj je bilo za te na Galaxy Note 10.1 in 2 vseeno treba uporabiti prste. Vgrajen je še IR oddajnik za upravljanje s televizorji in podobnimi medijskimi napravami, enako, kot že na Galaxy Note 10.1 ter nedavno predstavljenem HTC One.

Uporabljen je Android 4.1.2, a je preobleka TouchWiz najnovejša, kar jih ima na voljo Samsung. Nekoliko so razširili podporo lebdenju nad zaslonom s stylusom (aplikacije tako podajo nekaj dodatnih možnosti izbire), ki je zdaj na voljo tudi zunanjim razvijalcem. Vključena različica Flipboarda prav to funkcionalnost izkorišča, a bodo drugi razvijalci to morali še podpreti. Pri Samsungu so za branje elektronskih knjig dodali možnost prilagajanja barvnih profilov, kar bo prav tako na voljo zunanjim razvijalcem, če bodo uporabniki to vklopili v nastavitvah (funkcija je že podprta npr. v Amazonovi aplikaciji Kindle).

Galaxy Note 8 bo na voljo v drugem letošnjem četrtletju za za zdaj še neznano ceno. Ta naj bi bila konkurenčna, a po vsej verjetnosti ne bo tako nizka, kot cena Nexus 7.