» »

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3)

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik

Dr. Miroslav Žaberl, generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge pri MNZ in predavatelj pri predmetu Človekove pravice in pooblastila na FVV.

vir: Radio Celje
Slo-Tech - Kot smo pisali novembra lani, si slovenska policija intenzivno prizadeva vzpostaviti lastno prisluškovalno infrastrukturo, ki bi jim omogočala lociranje, sledenje in prisluškovanje telefonskim pogovorom tudi brez sodelovanja operaterjev. Gre za t.i. IMSI catcherje (tudi imsi lovilce), tj. male prenosne lažne bazne postaje mobilne telefonije, ki - odvisno od cene - omogočajo vse od pridobitve seznama in identitete telefonskih priključkov v njeni neposredni bližini, natančnejšega lociranja mobilnega priključka po tehniki lova na lisico, pritajenega prisluškovanja klicev, pa do aktivnih napadov na omrežje s pošiljanjem sporočil in terminiranjem klicev v imenu napadene osebe.

Lovilci torej predstavljajo, glede na zgoraj opisane lastnosti, izjemno nevarnost za poseg v ustavne pravice državljanov. Zaradi njihove tehnične narave namreč ne prizadanejo zgolj osumljenca (oz. njegovega telefonskega aparata), ampak tudi vse osebe, ki so v času delovanja lovilca v njegovi relativni bližini. Obenem, ker vse izvede policija sama, brez operaterja (ali tožilca ob strani, kot je vse bolj praksa), je nadzora bore malo. Zavoljo tega v slovenski zakonodaji nimamo izrecnega pooblastila za njihovo uporabo, niti v splošnem Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, niti v specializiranih zakonih, kot je Zakon o kazenskem postopku. Policija zaenkrat še ni resno analizirala in tako utemeljila potrebe po njih, ali pa opravičila omenjenega posega v ustavne pravice (zoprna beseda pod vnosom "sorazmernost"). Vemo pa dvoje. Prvič, da jih imamo že kar nekaj časa, in drugič, da jih uporabljamo kljub odsotnosti podlage v zakonu.

Pa ni bilo zmeraj tako (glede našega vedenja o uporabi, ne glede uporabe same). Marjan Fank, namestnik šefa slovenske kriminalistične policije in najbrž prvi, ki bi kaj vedel o tem, je še lani novembra v intervjuju za Vroči mikrofon Vala 202 izrecno zanikal uporabo lovilcev. Ko bo ustrezna pravna podlaga, ja, pred tem pa sigurno ne:


[Marjan Jerman, Val 202] Poglejte, slišal sem, da imate na ministrstvu oz. policiji napravo, ki lahko odkrije telefonsko številko, celo uporabljate da jo že, vendar pa zakon - zakonsko še ni opredeljeno, da bi se ta stvar lahko uporabljala?
[Marjan Fank] Zakonsko ni opredeljeno, tudi že večkrat smo seveda pri teh spremembah Zakona o kazenskem postopku to poskušal urediti, ampak na žalost je bilo to vedno izločeno .. [..]
[Marjan Jerman, Val 202] Pa ste uporabljali kdaj to?
[Marjan Fank] jo za pridobivanje telefonskih številk nismo uporabljali.
[Marjan Jerman, Val 202] Zakaj ste jo pa potem kupili?
[Marjan Fank] Za predvidene ukrepe, če bi bila zakonodaja sprejeta.
[Marjan Jerman, Val 202] In koliko časa že imate to zadevo?
[Marjan Fank] Imamo nekaj let, in vsaj toliko let trajajo naši poskusi, da takšno napravo [uzakonimo].


To je bilo še lani, takoj po pogromu v zadevi Balkanski bojevnik. Spomnimo, slovenska policija je bila tekom predkazenskega postopka zoper g. Tošića in njegove sodelavce v zahtevi za sodno odredbo za izvedbo tajnega prisluškovanja navedla njegovo telefonsko številko (predplačniško seveda), glede katere so se takrat zlagali nepravilno navedli, da so jo bili našli v telefonskem imeniku. Kot se je kasneje izkazalo, to seveda ni bilo res, v resnici pa naj bi jo dobili bodisi skozi kontakte od srbske varnostno-obveščevalne službe BIA (BIA in ameriška DEA sta pravzaprav začeli zadevo Balkan Warrior z zasegom poltretje tone kokaina na hrvaški barki zunaj obale Južne Amerike konec l. 2009) bodisi prav s podenjem za Tošićem z IMSI catcherjem. Oboje je približno enako nezakonito, zato - postuliramo - policija seveda ni smela povedati resnice. Ko je ta tik pred koncem sojenja zavoljo vztrajanja obrambe (!) prišla na plano, je bilo sodišče primorano izločiti odredbo in vse na njeni podlagi pridobljene dokaze. G. Tošić je bil nato zaradi pomanjkanja dokazov seveda oproščen in izpuščen iz pripora, po podobni odločbi na instanci (bojda zelo kmalu) pa bo dokončno prosti človek. No, kakorkoli že, takrat je Val 202 spraševal ravno o izločanju nezakonito pridobljenih prisluhov, zato bi bilo priznavanje kakršnih koli nadaljnjih zlorab policijskih pooblastil pač nesmiselno.

Glede na dogajanje v Državnem zboru takšna striktnost seveda ni mogla trajati. V proceduri je bila večja prenova policijske zakonodaje, konkretno, zamenjave za operativni del zdaj že poslavljajočega se Zakona o policiji - Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki določa pooblastila policije. Kot se verjetno spomnite, smo skupaj z Informacijskim pooblaščencem precej opozarjali na preohlapno, preširoko in prenagljeno spisana določila o uporabi tehničnih pripomočkov v 113. členu. Policija si je, bolj ko ne, spisala carte blanche za uporabo vsega živega, pa naj bodo to IMSI catcherji, barvni peleti za markiranje demonstrantov, nadzorni ali celo oboroženi droni (ko bodo pač naprodaj) ali pa kaj naravnost iz Minority Reporta. Da bi to šlo skoz - in 30. januarja letos je - je bilo treba začeti v javnosti upravičevati rabo IMSI catcherjev.

In Marjan Fank, "prvi operativec v državi", je takrat prvič javno (kolikor vemo) priznal rabo IMSI catcherjev. Torej, priznal, da ne ležijo zgolj v skladišču in nabirajo prahu. V intervjuju z Večerovo Damijano Žišt pod naslovom "Kako do skritih številk kriminalcev?" je povedal, da sicer "le za iskanje pogrešanih", a z dostavkom, da bi bilo to fino imeti tudi za druge namene, tako kot da je že dovoljeno policijskim službam v številnih sosednjih državah.


Slovenska policija to napravo uporablja, tako Fank, ob ugrabitvah ali za iskanje pogrešanih, torej ko je neposredno ogroženo življenje ljudi. Ko poznajo številko mobilnega telefona pogrešanega (uradno si jo pridobijo preko mobilnega operaterja), lahko z napravo lokalizirajo gibanje tega človeka in ga tako najdejo. Ta metoda je bila uspešno uporabljena pri iskanju ugrabljene deklice avgusta 2011 - policija je razpolagala z mobilno številko ugrabitelja, ki je od dekličinih staršev skušal izsiliti odkupnino -

[..]

"Slovenska policija lahko uporablja omenjeno napravo, kadar je ogroženo življenje, pravno podlago pa imamo tudi v 148. členu ZKP, ki pa delovanja naprave ne dovoljuje, kadar gre le za pridobivanje telefonske številke osumljenca kaznivih dejanj, kar je nesmiselno, pravi Fank.


Poslednja izjava g. Fanka seveda ne drži. 148. člen ZKP, misleč seveda prvi odstavek, je zgolj napotilo policiji, da "mora ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne". V njem ni, nikoli ni bilo in nikoli tudi ne bo skritih konkretnih pooblastil za uporabo tehničnih pripomočkov - temu služijo sledeči členi - ne glede na to, kako zelo si bo tega policija želela. O tem je že dolgo nazaj (l. 1996) odločalo vrhovno sodišče, ki je v zelo podobnem kontekstu (pridobivanje podatkov o pismih z zasliševanjem poštnih delavcev, brez sodne odredbe) takrat tudi jasno zapisalo, da "organi za notranje zadeve [že zgolj] na podlagi 148. člena ZKP niso upravičeni zahtevati [zasebnih podatkov], kajti iz drugih določb ZKP, pa tudi iz Ustave Republike Slovenije, izhaja, da v primerih, ko gre za pridobivanje takšnih podatkov, s katerimi se posega v ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine (!), te podatki lahko dobijo samo s privolitvijo tistega, na katerega se nanašajo oziroma na podlagi odločbe sodišča.". Težko si je predstavljati, kako je temu pogoju zadoščeno pri podenju okoli z tajno bazno postajo. In hkrati, če g. Fank v tem členu že vidi pooblastilo za uporabo lovilca za reševanje življenj, zakaj potem ne za pridobivanje Tošićeve neobjavljene cifre? Saj vendar piše "ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja". Logika pa taka.

Seveda, zadevni intervju v Večeru je bil objavljen ravno na isti dan, ko je Slo-Tech prejel demanti slovenske policije na našo novembrsko zgodbo o njihovi nameri za nakup in uporabo IMSI lovilcev (ugotovili so namreč, da niso nameravali kupiti IMSI catcherja ampak nekaj bistveno močnejšega). Res ni težko priti do zaključka, da sta bila oba prispevka del strateške kampanije za dokončno legalizacijo lovilcev, sploh glede na to, da se je tisti teden začenjala druga obravnava Zakona o nalogah in pooblastilih policije v Državnem zboru.

In kot rečeno, ZNPP je bil 30.1. potem tudi sprejet, skupaj z - oprostite izrazu - bebavim 113. členom o uporabi tehničnih pripomočkov, in obenem jasnim signalom, da bodo s podobno stopnjo jasnosti (oz. nejasnosti, če gledamo s stališča varovanja pravic državljana) kmalu novelirali še ZKP, tako da bodo ti dokazi zagotovo držali vodo tudi pred sodišči. S tem bremenom za sabo se je med spremljajočim intervjujem predstavnik policije, tokrat Miroslav Žaberl z MNZ, že čutil bolj sproščenega pred mikrofoni Vala 202:


[Damjan Zorc, Val 202] Pravite, da za IMSI catcherje naj bi veljala pravzaprav druga zakonodaja - ZKP - ampak kolikor je meni znano, tudi tam ne bi smeli teh catcherjev uporabljati, z obzirom na to, da ste pa jih kupili že pred petimi leti, se mi zdi zelo čudno, da nekaj kupujete, kar je v bistvu še nelegalno.
[Miroslav Žaberl] (vzdihne) Izjemoma v skladu z določili 150. člena ZKP bi - ob odredbi sodišča, se pravi sodne veje oblasti - lahko uporabili tudi to napravo, tako da v popolnosti to ne drži. Dejstvo je, da policija za preiskovanje najhujših oblik kriminala bi potrebovala tudi takšno tehnično napravo in policija oz. MNZ je že poskušalo ob spremembi ZKP, bi rekel, določiti zakonsko besedišče, ki bi natančneje to stvar urejalo .. zaenkrat tako posebno zakonsko besedišče še ni bilo sprejeto.


Omenjeni 150. člen med drugim ureja tudi nadzor elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem. Gre za skrajni ukrep, ki ga mora dovoliti preiskovalni sodnik, in pride v poštev zgolj v primeru, da se določeno osebo sumi izvrševanja in priprave kaznivega dejanja, ta oseba ravno pri tem uporablja telefon, ter če bi bilo dokazovanje kako drugače zelo otežkočeno, nemogoče, oz. bi s tem ogrozili življenja. Pa še to le, če se preiskuje s seznamom določena, resnejša kazniva dejanja. Člen je torej, zaradi svoje visoke invazivnosti v pravico do zasebnosti, spisan zoper konkretnega osumljenca in predvideva sodelovanje operaterja pri izvedbi prisluškovanja. IMSI catcher nima teh omejitev. Prisluškovanje izvede policija sama, že tako, da se približa osumljencu.

In predvsem, zajebavanja s sorazmernostjo naj bi bilo bore malo, če ne že kar nič. Po neuradnih informacijah naj bi se IMSI-ji uporabljali "zelo na veliko" (vsaj glede na to, kako z veseljem jih slovenska policija kupuje). Temu res ni težko verjeti - slovenska policija je namreč preklopila od popolnega zanikanja rabe teh naprav (november) do "samo za iskanje pogrešanih" (začetek januarja) do "vedno, ko to dovoli sodišče" (konec januarja). Po domače povedano, spet so lagali prilagajali resnico v svoji goreči želji po uspešnem odkrivanju storilcev kaznivih dejanj, tako kot v zadevi Balkanski bojevnik.

Le poglejte, kako se je bilo to tam končalo.

188 komentarjev

«
1
2 3 4

RockyS ::

torej, če si pameten in tvoja številka ni nikjer objavljena, ter si vodiš evidenco klicev ti na sodišču s temi IMSI catcherji ne morejo dokazati ničesar? Ker itak mora tožilstvo podati način pridobitve teh prisluhov ali sledenja (IMSI je super naprava, da komu slediš tja kamor tebi ni dovoljeno oz. nisi zaželjen.

smash ::

"..slovenska policija nabavlja IMSI catcherje.."

"Lovilci torej predstavljajo, glede na zgoraj opisane lastnosti, izjemno nevarnost za poseg v ustavne pravice državljanov"


to je premalo - treba je ugotoviti ali to je poseg v ustavne pravice ali ne? ne pa ali se to komu samo zdi

in če je poseg, potem policija nima kaj nabavljati - lahko začne prodajati kar ima

Hayabusa ::

Srh me obliva, ko vidim s kakšno lahkoto se bližamo 3 rajhu / Stalinovi Rusiji ;((.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Brane22 ::

Čas bi že bil, da se neha srat s tem, objavi javno standarde in da folku možnost da šiba svojo telefonijo preko svoje škatlice z odprtim programjem in to je to. Potem pa naj imajo vsi IMSI catcherje po tri v vsaki sobi in WCju zraven zaradi mene.

enadvatri ::

smash je izjavil:

"..slovenska policija nabavlja IMSI catcherje.."

"Lovilci torej predstavljajo, glede na zgoraj opisane lastnosti, izjemno nevarnost za poseg v ustavne pravice državljanov"


to je premalo - treba je ugotoviti ali to je poseg v ustavne pravice ali ne? ne pa ali se to komu samo zdi

in če je poseg, potem policija nima kaj nabavljati - lahko začne prodajati kar ima


To je poseg. To se ne samo nekomu tako zdi. Da policija tako radikalno posega mimo odredbe/torej sodišča v zasebnost?! In ni potrebno, da to ugotovi ustavno, saj kazensko ustavno mora upoštevati vsako sodišče in prav zato je odletel balkanac!

borgy ::

Ne vem no.. Hodim v službo, plačujem davke, neumnosti ne počnem, zaradi mene mi lahko prisluškujejo, tako ali tako ne počnem nič nezakonitega. Ne vem zakaj se okoli tega zganja tak ropot? Res pa je, če bi imel za bregom kakšno kriminalno dejavnost, po tem pa bi se bal, da me za kakšni vogalom ne počaka kriminalist z anteno. Glede na nastrojenost avtorja članka, mislim, da bi želel, da bi bila kriminalistom za preiskovanje dovoljena le lupa...

SplitCookie ::

Predvsem to: "Ne vem no"



If you don't value your life & privacy, don't expect others to do the same.

V bistvu je tvoje življenje popolnoma nepomembno, nekako tako kot tvoje mnenje.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Hodim v službo, plačujem davke, neumnosti ne počnem, zaradi mene mi lahko prisluškujejo, tako ali tako ne počnem nič nezakonitega.


Prosim, če na pastebin objaviš vsa svoja dostopna gesla za splet. Sej praviš, da ni kaj skrivat... pol se ne boš sekiral, če malo pokukamo v tvoje maile?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

borgy ::

Zdaj pa počasi.. A mislite, da bo policija pridobljene podatke javno objavila? Nepomembni podatki bodo ostali tam, kjer so bili pridobljeni, torej izbrisani. Problem je v vaših glavah. Malo se izgublja zdrava pamet oz. presoja, kdo so "ta dobri" in kdo ne..

Brane22 ::

@borgy:

Ne se*i. Ko se bo tole začelo tako ležerno uporabljati, n treba veliko da to uporabijo za kriminalni napad proti tebi.

Recimo da tvoja konkurenca plača nekemu kriminalistu da ti sledi. Ali da zbira podatke in vsebine tvojih pogovorov. In jih potem recimo uporabijo proti tebi. Recimo v smislu da si zaupne informacije nosil sam h konkurenci.

ALi da preko recimo tega poizvedujejo kdaj si doma recimo in te tako lažje izropajo v odsotnosti. Možnosti je milijon, bolj malo teh legalnih.

mtosev ::

borgy je izjavil:

Ne vem no.. Hodim v službo, plačujem davke, neumnosti ne počnem, zaradi mene mi lahko prisluškujejo, tako ali tako ne počnem nič nezakonitega. Ne vem zakaj se okoli tega zganja tak ropot? Res pa je, če bi imel za bregom kakšno kriminalno dejavnost, po tem pa bi se bal, da me za kakšni vogalom ne počaka kriminalist z anteno. Glede na nastrojenost avtorja članka, mislim, da bi želel, da bi bila kriminalistom za preiskovanje dovoljena le lupa...
se strinjam mene sploh ne skrbi. tud, če bi me poslušali ne bi našli nič pametnega
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Brane22 ::

Ampak glavni del mojih pomislekov gre proti uporabljenim protokolom.

Ti so bebavi in bi morali biti spremenjeni, sploh sedaj, ko stopajo novi standardi v veljavo.

poweroff ::

Pa verjetno tvoja firma ne proizvaja nič vrednega... se pravi nima nobenih poslovnih skrivnosti.

Brane: podatkovni prenosi so čedalje ceneje, na voljo pa čedalje višje hitrosti. Ni več daleč čas, ko se bo dalo enostavno furati ZRTP preko poljubne SIP centrale. V bistvu se da to že sedaj. Edini resnejši problem je baterija (večja poraba energije).

Ampak tehnologija gre naprej in ti problemi počasi izginjajo sami od sebe.

Se pa da že sedaj marsikaj narediti: klik in klok. Pa naj se j** vsi skupaj...

Sploh pa IMSI catcher lahko poleg policije uporabi še kdo drug. OD tujih obveščevalnih služb (Croatia wellcome) do kriminalcev. Še vedno nimaš nič za skrivat?
sudo poweroff

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

se strinjam mene sploh ne skrbi. tud, če bi me poslušali ne bi našli nič pametnega


Počakaj da se boš komu zameril in bo ta uporabil zveze in prijateljstva v policiji...

Tarzan ::

Kdo bo pa določil, so tadobri in kdo ne? Kaj če se tadobrim skeglja in se odločijo za fašistični represivni režim?
Kdo jim brani, da prodajo dalje informacije poslovne narave, katere deliš s sodelavci nevedoč, da ti kombi v naselju prestreza vse komunikacije in išče karkoli uporabnega?

Zadeve so delikatne in prisluhi, kakršni koli so hujdo obrobna zadeva, ki se jo bi lahko uporabljalo le v močno kontroliranem obsegu in to v primeru utemeljenega suma, ne pa preventivno nad vsemi državljani. Zadeve gredo zelo, zelo hitro v zelo napačno smer.

mtosev ::

Brane22 je izjavil:

mtosev je izjavil:

se strinjam mene sploh ne skrbi. tud, če bi me poslušali ne bi našli nič pametnega


Počakaj da se boš komu zameril in bo ta uporabil zveze in prijateljstva v policiji...
in kaj mi bo pol naredo? če nisem nekaj storil mi ne morejo nekaj dokazati. preprosta logika
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Hayabusa ::

Ne, obveljala bo nasprotna, ko boš moral ti dokazovati da nečesa nisi storil.

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

Brane22 je izjavil:

mtosev je izjavil:

se strinjam mene sploh ne skrbi. tud, če bi me poslušali ne bi našli nič pametnega


Počakaj da se boš komu zameril in bo ta uporabil zveze in prijateljstva v policiji...
in kaj mi bo pol naredo? če nisem nekaj storil mi ne morejo nekaj dokazati. preprosta logika


Zakaj bi ti karkoli dokazoval ? Če zvem o čem se pogovarjaš in s katerimi strankami, lahko "demonstriram" tvojemu delodajalcu da si pokvarjena svinja , ki prodaja njegove informacije konkurenci.

Lahko zvem kje si v vsakem trenutku. To lahko izkoriščam na razne načine. Recimo za grožnje. Tebi, tvojim otrokom itd. Dobesedno milijon možnosti.

mtosev ::

fajn eni ste paranoični in mislite, da živite v kakšni afriki, siriji ali iranu. mene in tudi starše takšne stvari ne skrbijo, ker je prepričanje da, če nisi nič storil ti nihče nič ne more
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: black ice ()

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

fajn eni ste paranoični in mislite, da živite v kakšni afriki, siriji ali iranu. mene in tudi starše takšne stvari ne skrbijo, ker je prepričanje da, če nisi nič storil ti nihče nič ne more


Hehehe. Izjava stoletja. ;o) Koliko je bilo samo zaklanih ljudi NA TEH PROSTORIH z natanko istim argumentom še ne tako dolgo v preteklosti.

Pa tista gužva okrog unih tam v neki jami, po katerih kosteh brskajo še danes.

Pa kar nekaj zanimivih primerov, ko je policijska preiskava sovpadla z ropom še bolj nedavno itd itd.

Daedalus ::

mene in tudi starše takšne stvari ne skrbijo, ker je prepričanje da, če nisi nič storil ti nihče nič ne more


Ste pač naivna tesla.

A mislite, da bo policija pridobljene podatke javno objavila?


Pa mi javi dostope na zs. Obljubljam, da jih ne bom naprej talal... sam malo bom pokukal.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Mipe ::

mtosev je izjavil:

fajn eni ste paranoični in mislite, da živite v kakšni afriki, siriji ali iranu. mene in tudi starše takšne stvari ne skrbijo, ker je prepričanje da, če nisi nič storil ti nihče nič ne more


Kraja osebnih podatkov -> zloraba tvojega imena pri zločinu -> hrabri fantje v modrem z nogo potrkajo na vrata tvojega doma. V tej državi si kriv, dokler ne dokažeš nasprotnega.

mtosev ::

prej nismo živeli v demokraciji. zdaj, če eni ne vidite razlike med YU in SLO je pa to lahko problem.
nihče iz moje družine npr ni bil del bivše commie partije pa tudi nikogar niso ubili. edino pa niso okoli govorili vse kar si mislijo o partiji, komunistih,..etc
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

prej nismo živeli v demokraciji. zdaj, če eni ne vidite razlike med YU in SLO je pa to lahko problem.
nihče iz moje družine npr ni bil del bivše commie partije pa tudi nikogar niso ubili. edino pa niso okoli govorili vse kar si mislijo o partiji, komunistih,..etc


In kriminal demokracija zanima zakaj točno ? Koliko je bilo takrat organiziranih kraj slip-ov in koliko jih je zdaj ?

In zakaj točno sedaj ni variante, da bi kdo v policiji pofušal za "drugo stran" ?

Ker imamo parlament, ki lahko glasuje o bedarijah in ker hodimo vsake kvatre na "volitve" ?

mtosev ::

Mipe je izjavil:

mtosev je izjavil:

fajn eni ste paranoični in mislite, da živite v kakšni afriki, siriji ali iranu. mene in tudi starše takšne stvari ne skrbijo, ker je prepričanje da, če nisi nič storil ti nihče nič ne more


Kraja osebnih podatkov -> zloraba tvojega imena pri zločinu -> hrabri fantje v modrem z nogo potrkajo na vrata tvojega doma. V tej državi si kriv, dokler ne dokažeš nasprotnega.
nope nimam takih problemov pa je na netu dosti mojih podatkov in jih lahko vsak najde v trenutku z uporabo googla pa še nisem imel problemov. tak kak pravim: eni so pač paranoični
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

poweroff ::

mtosev je izjavil:

in kaj mi bo pol naredo? če nisem nekaj storil mi ne morejo nekaj dokazati. preprosta logika

Hehe, naivnež.

Bom povedal eno resnično zgodbico.

Par mesecev nazaj sva imela s Primožem na enem sodišču predavanje na temo zanesljivosti prometnih podatkov v mobilni telefoniji.

Predavanje se je začelo tako, da sva predsednico sodišča in enega sodnika zaprosila, če nama zaupata svoji telefonski številki. Potem sva sodniku poslala SMS z grožnjo z bombo, a na tak način, da je izgledalo, kot da je SMS poslala predsednica sodišča.

Potem sva lepo povedala, da če bi sedaj ta sodnik prijavil grožnjo, bi policija "našla" njo in vsi smo se strinjali, da bi bila verjetno tudi obsojena.

Torej smo simulirali sojenje in vprašanje je bilo "Tule so dokazi, kako se zagovarjate?". Odgovor je bil "Tega jaz nisem poslala". Nato sva predstavila vse "dokaze" - prometne podatke, račun (SMS je mogoče poslati tako, da se zaračuna žrtvi), itd., ki so dokazovali, da je to poslala ona. In ponovila vprašanje: "Kaj pravite na to?".

Odgovor je bil - preglejte moj telefon, tam se vidi, da nisem nič poslala. In najin odgovor je bil: "Seveda, saj ste SMS zbrisali, ker ste želeli prikriti dokaze."

Seveda smo vsi vedeli da v resnici SMS-a ona ni poslala, pač pa sva ga midva. Ampak lepo je bilo pokazano, kako je nekomu mogoče podtakniti kaznivo dejanje na način, da se ne bo mogel braniti, da on tega ni storil. Ker vsi dokazi kažejo proti njemu.


In ja, v nadaljevanju sva pokazala še kako v bazo policijskih prisluhov vstaviti poljuben posnetek. Recimo ponarejen posnetek sodnika, ki kupuje drogo. In seveda bodo tudi tam vsi dokazi kazali proti tej žrtvi. Še več, policija bo dejansko "ujela" prisluh, za katerega se ji pa niti sanjalo ne bo, da je v resnici povsem ponarejen.

Najbrž ni odveč poudariti, da so bili vsi prisotni povsem šokirani. Jaz temu rečem reality-check.

Da, da, tako je to, ko vas zadane realnost. ;)
sudo poweroff

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

nope nimam takih problemov pa je na netu dosti mojih podatkov in jih lahko vsak najde v trenutku z uporabo googla pa še nisem imel problemov. tak kak pravim: eni so pač paranoični


Če bi lahko ST opisali po neki značilnosti, bi bila to TOČNO TA - modrovanje folka ki "problema X še ni imel" in njegov poznejši jok, ko ga ta problem v neki obliki zadane.

Videno tu že tolikokrat, da sploh ne štejem več.

mtosev ::

Brane22 je izjavil:

mtosev je izjavil:

nope nimam takih problemov pa je na netu dosti mojih podatkov in jih lahko vsak najde v trenutku z uporabo googla pa še nisem imel problemov. tak kak pravim: eni so pač paranoični


Če bi lahko ST opisali po neki značilnosti, bi bila to TOČNO TA - modrovanje folka ki "problema X še ni imel" in njegov poznejši jok, ko ga ta problem v neki obliki zadane.

Videno tu že tolikokrat, da sploh ne štejem več.
ko bo, če bo. se ne sekiram zarad takih stvari. verjetnost karkoli takšnega je manj kot 0.1%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: black ice ()

Brane22 ::

mtosev je izjavil:


ko bo, če bo. se ne sekiram zarad takih stvari. verjetnost karkoli takšnega je manj kot 0.1%.


In ti seveda imaš sloves po točnem in racionalnem ocenjevanju verjetnosti v širokem spektru situacij.;((

mihec87 ::

mtosev je izjavil:

Brane22 je izjavil:

mtosev je izjavil:

nope nimam takih problemov pa je na netu dosti mojih podatkov in jih lahko vsak najde v trenutku z uporabo googla pa še nisem imel problemov. tak kak pravim: eni so pač paranoični


Če bi lahko ST opisali po neki značilnosti, bi bila to TOČNO TA - modrovanje folka ki "problema X še ni imel" in njegov poznejši jok, ko ga ta problem v neki obliki zadane.

Videno tu že tolikokrat, da sploh ne štejem več.
ko bo, če bo. se ne sekiram zarad takih stvari. verjetnost karkoli takšnega je manj kot 0.1%.


Dovolj da te pač uporabijo za nekaj ker so pač nekoga rabli...

SplitCookie ::

mtosev je izjavil:

Brane22 je izjavil:

mtosev je izjavil:

nope nimam takih problemov pa je na netu dosti mojih podatkov in jih lahko vsak najde v trenutku z uporabo googla pa še nisem imel problemov. tak kak pravim: eni so pač paranoični


Če bi lahko ST opisali po neki značilnosti, bi bila to TOČNO TA - modrovanje folka ki "problema X še ni imel" in njegov poznejši jok, ko ga ta problem v neki obliki zadane.

Videno tu že tolikokrat, da sploh ne štejem več.
ko bo, če bo. se ne sekiram zarad takih stvari. verjetnost karkoli takšnega je manj kot 0.1%.


Uploadaj svoj HDD image (byte by byte) na en ftp. Bomo vsi z največjim veseljem pregledali.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Brane22 ::

poweroff je izjavil:


In ja, v nadaljevanju sva pokazala še kako v bazo policijskih prisluhov vstaviti poljuben posnetek. Recimo ponarejen posnetek sodnika, ki kupuje drogo. In seveda bodo tudi tam vsi dokazi kazali proti tej žrtvi. Še več, policija bo dejansko "ujela" prisluh, za katerega se ji pa niti sanjalo ne bo, da je v resnici povsem ponarejen.

Najbrž ni odveč poudariti, da so bili vsi prisotni povsem šokirani. Jaz temu rečem reality-check.

Da, da, tako je to, ko vas zadane realnost. ;)



Meni je recimo šokantno da ima oblast tako beden nadzor nad lastnimi orodji. Vpeljani protokoli so bili požegnani s strani oblasti. Leta so njeni "izvedenci" pred sodiščem garantirali za pristnost tovrstnih podatkov, sedaj pa praktično hobisti "šokirajo" vejo oblasti s tehnologijo, ki bi jo ta morala imeti v mezincu.

Da smo v dobrem starem socializmu, bi nek tovariš odbrenkal daljše umetniško delo na klavirju ali celo odplesal kaj pred strelskim vodom še par desetletij nazaj...

mtosev ::

nisem imel karkšnih koli takšnih problemov v lajfu. ni nimam teh skrbi.


z mojim podatki ne morejo nič pametnega storiti.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: black ice ()

Daedalus ::

Meni je recimo šokantno da ima oblast tako beden nadzor nad lastnimi orodji.


Ta orodja oblasti niso nikol preveč zanimala. Kompetentna Policija, Tožilsko in Sodišča... pa je hitro konec raznih koruptivnih žurk. Me ne preseneča, niti malo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

SplitCookie ::

Brane22 je izjavil:

Ampak glavni del mojih pomislekov gre proti uporabljenim protokolom.

Ti so bebavi in bi morali biti spremenjeni, sploh sedaj, ko stopajo novi standardi v veljavo.


Opcija 1:
Jaz sem čisto zato, da se SMS-e da na voljo pošiljati zastonj (To je trenutno že v uporabi, preko najdi.si lahko take zadeve pošilja zastonj)
Poenoti ceno vseh telefonskih klicev, nič več segmentacije na stacionarni, operaterji etc. Vse je enako, meddržavni klici imajo enako ceno kakor notranji.
Če se že zaračunava je interval sekundni.

Opcija 2:
Odpre se 0.9-2GHz spekter, od tega se priredi par frekvenc za nujno (SOS) in high-priority telefonijo, vse ostalo se sfura kot data transfer. Samo internetno in mobilno omrežje se združi v eno celoto, sms-i ipd. se obravnavajo kot instantna sporočila in jih lahko spremljaš preko kompa, enako s klici - vse skupaj je samo še IP telefonija.

Enako se sforca skype, msn in podobne traparije da jih lahko dostopaš še iz drugih protokolov in se vse omrežje spravi na kup.

Trenutno pa je vse skupaj navadna štala saj imaš lahko cifro enega operaterja pri popolnoma drugem operaterju in tako nikoli zares ne veš v katero omrežje kličeš, poleg tega imajo oderuhi (simobil ipd) minutni obračunski interval kar pomeni zaračunavanja višjega števila minut kakor realno. Vsa ta zmeda koristi samo njim.


Ampak ok, verjetno prehude ideje za trenuten primitivni narod
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

mtosev ::

važno, da nekateri mislijo kak je državi v interesu zapiranje nedolžnih ljudi.
v ameriki imajo dosti več nadzora pa ne zapirajo nedolžne
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

važno, da nekateri mislijo kak je državi v interesu zapiranje nedolžnih ljudi.
v ameriki imajo dosti več nadzora pa ne zapirajo nedolžne



Zakaj misliš, da je to proeblem šele takrat, ko to postane v interesu države ?

Dosti je že, da je to v interesu nekoga in da ima ta dostop do državne infrastrukture v neki obliki.

Najame lokalnega policaja in ta te poči.

mtosev ::

nismo v belorusiji ali rusiji in takšne stvari se tukaj še ne dogajajo. če bi živel v kakšni rusiji bi razmišljal drugače.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mihec87 ::

mtosev je izjavil:

nismo v belorusiji ali rusiji in takšne stvari se tukaj še ne dogajajo. če bi živel v kakšni rusiji bi razmišljal drugače.


ignorance is a bliss

Brane22 ::

mtosev je izjavil:

nismo v belorusiji ali rusiji in takšne stvari se tukaj še ne dogajajo. če bi živel v kakšni rusiji bi razmišljal drugače.



Stari TE STVARI se dogajajo tu. In ne samo tu, tudi v USA. Ne me silit v iskanje dobesedno včerajšnjih primerov ali v to, da ti na nos nabijem praktično doebesedno jutrišnje.
Ni treba v Rusijo ponje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Mipe ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

poweroff ::

mtosev je izjavil:


z mojim podatki ne morejo nič pametnega storiti.

Boli njih k*** za tvoje podatke. Gre za to, da te lahko uporabijo za primerno žrtev.

Ogromno vdorov v spletne banke ni za to, da bi ljudem pokradli denar, pač pa zato, da preko ukradenih računov lahko operejo denar.

In ko policija to zazna... se s problemom pranja denarja ukvarja lastnik ukradenega računa.

Takim kot si ti se pa reče "koristni idioti"... :))
sudo poweroff

Manu ::

mtosev je izjavil:

nisem imel karkšnih koli takšnih problemov v lajfu. ni nimam teh skrbi.


z mojim podatki ne morejo nič pametnega storiti.


Ne gre se zate, gre se za družbo. Razmišljat moraš širše (od "mene" k "nas"). Če tu opozarjamo na zlorabe še nismo paranoični, ampak previdni, saj se te stvari dogajajo.

Logično razmisli: če policija lobira za uporabo prisluškovanja brez sodnega naloga se ravno tako lahko vprašaš: zakaj so tako paranoični, saj jaz (mtosev) ne delam nič narobe. Kdo je torej paranoičen? Policija ali mi?

Saj tudi mi na tem forumu sem prepričan, da ne delamo nič narobe. Zakaj pa potem policija želi prisluškovat in nabavljat take naprave, ki bi jim to omogočala? Je to zato, ker so paranoični?

Vidiš, mi gledamo na celotno družbo in ne smemo dovoliti, da se kaj takega zgodi, da bi policija delala mimo trenutno ustaljene prakse (mimo sodnikov).

Ravno zato imamo probleme v družbi, ker se je vsak brigal le zase in smo zaspali, ter so nam ugrabili državne institucije. Skrbeti moramo, da naša družba ostane zdrava, zato nasprotujemo spremembi zakona za katero lobira policija. Še posebej ne, če v zakonu ne bo varovalk, ki bo kaznovala zlorabo policijskih pooblastil.

Nikoli ne smemo dovoliti, da razmerje med vejami oblasti pade iz ravnovesja.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Ziga Dolhar ::

mtosev je izjavil:

se strinjam mene sploh ne skrbi. tud, če bi me poslušali ne bi našli nič pametnega


Verjamem.
https://dolhar.si/

mtosev ::

strinjam se edino, da rabi kdo biti odgovoren oz odgovarjati, če pride do kakršnih koli zlorab.
če nadzirajo kakšne kriminalce in se slučajno zgodi, da v nadzor ujamejo kakšno nedolžno osebo pa rabi biti poskrbljeno, da se stuff izbriše. drugih problemov jaz v vsem tem ne vidim
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Brane22 ::

Kaj pa če kriminalci z isto opremo napadejo tebe ?

Kaj pa če je ta kriminalec ravno kdo iz policije ?

kuglvinkl ::

Zelo cenim ko se trudite z otrokom (ki to ne bi smel več biti).

hvala

PS: čist brez vsakršnega sarkazma.

Gregor P ::

poweroff je izjavil:

Najbrž ni odveč poudariti, da so bili vsi prisotni povsem šokirani. Jaz temu rečem reality-check.

Da, da, tako je to, ko vas zadane realnost. ;)

... in takšni nam potem sodijo (verjetno njih šokira še kaj dosti manj "šokantnega"):'(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

feryz ::

SplitCookie je izjavil:

Opcija 1:
Jaz sem čisto zato, da se SMS-e da na voljo pošiljati zastonj ...
Opcija 2:
... vse ostalo se sfura kot data transfer. ...
Sicer totalni offtopic, ampak, verjeti ali ne, točno to je v pripravi in bo sčasoma realizirano.
Najbrž si za to že kje slišal, ker ne verjamem, da imaš tako bujno domišljijo.
V končni fazi je vsa mobilna telefonija resnično zgolj data transfer.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5415925 (14101) dronyx
»

IMSI lovilci: o subjektivnem dojemanju stvarnosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10340665 (33901) matijadmin
»

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6227669 (22793) poweroff
»

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Oddelek: Novice / NWO
3420192 (16382) enadvatri

Več podobnih tem