Firefox bo privzeto blokiral vse vtičnike razen Flasha

Matej Huš

30. jan 2013 ob 00:38:28

Mozilla je napovedala radikalno spremembo pri nalaganju vtičnikov na spletnih straneh v Firefoxu, ki predstavlja nadaljevanje tehnike vtičnikov na klik iz Firefoxa 17. Tedaj je Mozilla sestavila seznam nevarnih vtičnikov (stare verzije Jave, Silverlighta in Flasha), ki jih Firefox ni več samodejno naložil, ampak je uporabnika obvestil o nevarnosti in zahteval potrditev pred zagonom vtičnika. Odslej bo tako pri vseh vtičnikih razen najnovejšem Flashu.

To pomeni, da bo Firefox namesto vseh vtičnikov prikazal sporočilo, ki bo podobno temu na sliki (a z bolj generičnim besedilom, saj bodo neselektivno blokirali vse). Šele ko bo uporabnik kliknil nanj, ga bo Firefox naložil. Mogoč bo tudi nekoliko ohlapnejši režim, saj bo mogoče posamezno stran dodati med zaupanja vredne, na kateri bo Firefox samodejno naložil vse vtičnike.

Mozilla pojasnjuje, da je ta sprememba velika pridobitev za uporabnike. Prav luknjasti vtičniki so bili namreč največkrat vektor za napad na brskalnik in tudi razlog za zrušitve brskalnika. Še več, mnogokrat so tudi požrli veliko pomnilnika in opazno upočasnili sistem. Vse to bo sedaj odpadlo, saj bo treba zagon vsakega potrditi.

Zakaj točno je zadnja verzija Flasha izvzeta, niso pojasnili. Mislimo pa si lahko, da je Mozilla s tem pomislila na oglaševalce, ki pričakujejo samodejni prikaz reklam na straneh (Google vendarle je njihov največji sponzor). Nihče pri zdravi pametni namreč ne bi dodatno klikal, da bi omogočil njihov prikaz. Drugi razlog so tudi videoposnetki, od katerih uporabniki pričakujejo takojšnje predvajanje. A izvzeta bo vsakokrat le najnovejša verzija Flasha.