Sony zaradi predlanskega vdora oglobljen v Veliki Britaniji

Matej Huš

26. jan 2013 ob 02:59:45

Britanski informacijski pooblaščenec je Sonyju izrekel 250.000 funtov globe zaradi napada na Sonyjevo omrežje PSN (PlayStation Network) leta 2011. V napadu, ki se je izkazal za precej resnejšega od prvotnih ocen, je bilo odtujenih ogromno osebnih podatkov naročnikov, kar je tudi razlog za izrek globe.

Informacijski pooblaščenec David Smith pojasnjuje, da je Sony nepotrebnemu tveganju izpostavil imena, naslove, elektronske naslove, gesla, številke kreditnih kartic, rojstne podatke in druge osebne podatke, ki so mu jih v dobri veri zaupali uporabniki. Sony je z malomarno zaščito prekršil Data Protection Act. Preiskava je namreč odkrila, da se bil Sony napadu mogel izogniti, če bi uporabljal svežo programsko opremo in če bi svoje omrežje redno vzdrževal.

Smith pojasnjuje, da mora v prvi vrsti vsak skrbeti za svoje osebne podatke sam. Kljub temu pa imajo podjetja kot Sony obvezo varovati zbrane podatke in zagotoviti razumne ukrepe, da ti niso izpostavljeni tveganju. Sony tega ni storil, zato mu je bila izrečena doslej najvišja globa s tega področja v Veliki Britaniji. Je pa incident prinesel tudi nekaj pozitivnega, in sicer so se uporabniki začeli zavedati, da velja temeljito premisliti, komu zaupajo svoje podatke in katere podatke (še vedno namreč velja, da PSN ni treba imeti ravno enakega gesla kot za elektronsko bančništvo).

Sony se bo pritožil.