PayPal bo olajšal odmrzovanje sredstev

Matej Huš

23. jan 2013 ob 18:43:18

PayPal je napovedal, da se v prihodnjih mesecih obetajo korenite spremembe, ki bodo olajšale poslovanje z uporabniki. Gre predvsem za težavo zamrznjenih sredstev, kar PayPal stori, kadar zazna sumljive transakcije. To je plemenita ideja, s katero PayPal preprečuje pranje denarje in prevare (kupci na primer lahko dobijo denar nazaj, če jih prodajalec ogoljufa), a se je precej izrodila. Rutinsko blokiranje računa za 21 dni ob najmanjšem sumu nečednih poslov in možnost podaljšanja blokade za 180 dni sta marsikomu povzročila precej nevšečnosti. To se ima spremeniti, zagotavlja PayPalov lastnik eBay.

Zgodilo se je namreč mnogo ljudem, tudi precej Slovencem. Ko PayPal račun enkrat iz tega ali onega razloga zamrzne, je odmrznitev sila težko doseči. PayPal terja vse mogoče račune in dokumentacijo, ki priča o dejansko prodanih izdelkih ali opravljenih storitvah, česar v vseh primerih ni mogoče dostaviti. Tak primer so recimo donacije in druga zbiranja denarja za nek namen, ki jih PayPal precej rad prekine z zamrznitvijo. Logično je, da lastnik v tem primeru ne more posredovati računov.

Vodja PayPalove skupine za stike z javnostmi Anuj Nayar je povedal, da se bodo soočili s problemom in poenostavili postopke. Ti doslej niso bili transparentni, saj je PayPal od vsakega lastnika zamrznjenega računa zahteval drugačna dokazila in nikakor ni bilo mogoče vnaprej reči, kako dolgo se bo postopek dokazovanja in odmrzovanja vlekel. Nayar pravi, "de ne gre za majhne, temveč korenite spremembe, [in sicer] za bistven preobrat v njihovem poslovanju." Dodaja, da ne more posredovati podrobnosti, a bodo postopek standardizirali, saj so ugotovili, da morajo ljudem bolj pomagati.

Ni želel komentirati, koliko je k tem prispeval incident preteklega tedna. Jay Lake, ki ima raka na debelem črevesju v zadnjem stadiju, je prek PayPala zbiral denar za eksperimentalno zdravljenje. Hitro je nabral 20.000 dolarjev, ko je PayPal njegov račun zamrznil in zahteval dokazila o prodaji izdelkov. Lake se je odzval in ker so mu pomagali številni ugledni in slavni prijatelji, je PayPal v nekaj urah račun odmrznil in celo dodal donacijo. To pa ni nujno vedno tako, dodaja Brook Drumm, ki prodaja 3D-tiskalnike. PayPal mu je zamrznil račun s 100.000 dolarji in potreboval je mesece, da je prišel do denarja. Nayar pravi, da konkretnih primerov ne more komentirati, a se v letu 2013 to ne bo več dogajalo zaradi sprememb, ki se pripravljajo. Kriv, dokler ne dokaže nedolžnosti, se bo spremenil v svojo nasprotje, je sklenil. Upajmo, da res, kajti čas bi že bil.