Švedska šola uvaja obvezne ure Minecrafta

Matej Huš

15. jan 2013 ob 22:35:16

Stockholmska Gimnazija Viktorja Rydberga je napovedala, da med obvezne predmete svojega kurikula za 13-letne učence uvaja Minecraft. Program bo zajel približno 180 učencev, ki se bodo že prihodnje šolsko leto spopadali z grajenjem sveta v Minecraftu.

Minecraft je uradno izšel leta 2011 (nedokončane verzije so bile na voljo že od leta 2009) in hitro osvojil svoje privržence. Gre za igro igranja vlog (RPG), v kateri uporabniki v eno- ali večigralniškem načinu gradijo svoj svet. Ustvariti je mogoče najrazličnejše svetove, od zelo preprostih do simulacije 16-bitnega ALU.

Prav neskončna prilagodljivost igre je tudi razlog za njeno vključitev v kurikulum. Kot pojasnjuje tamkajšnja učiteljica Monica Ekman, se bodo učenci z Minecraftom učili načrtovanja mest, spoznavali okoljske težave, način načrtovanja in gradnje ter pripravljanje na nepoznano prihodnost. Dodaja, da v principu Minecraft ni nič drugačen od modelarstva ali umetnostnega pouka.

Minecraft ne bo nadomestil nobenega izmed osnovnih predmetov, ampak bo dodatek, ki ga bodo učenci poslušali nekaj časa (niti ne celo leto). To pa ni prvi tovrstni primer. Združeni narodi so lani začeli program Block by Block, ki bo mladim omogočal vplivanje na urbanistične načrte, saj bodo v Minecraftu popravljali replike resničnih mest. Minecraft pa ni edini program, ki se ga obvezno učijo v Severni Evropi. Lani smo tako poročali o estonskih šolah, kjer bo na osnovni stopnji obvezno programiranje.