Izposoja MacBookov kar v študijski knjižnici

Mandi

14. jan 2013 ob 18:10:09

Pennsylvanijska univerza Drexel je v svoji študijski knjižnici namestila avtomat za izposojo 15'' MacBook prenosnikov. Dobi jih lahko vsakdo z veljavno študentsko izkaznico; izposoja pa je zastonj za prvih 5 ur, potem pa stane 5 dolarjev za vsako začeto uro zamude. Prenosnikov seveda ni dovoljeno iznositi iz knjižnice (v ta namen so tudi opremljeni s protikrajno zaščito). Ko jih uporabnik vrne v kiosk, se vsebina diska ponastavi na staro stanje, obenem pa se začne polniti baterija. Kot taki so prenosniki idealni za vse, ki jih rabijo v knjižnici, a iz tega ali drugega razloga nimajo na voljo svojega prenosnika.

Ideja je, zanimivo, prišla od študentov samih (njihovega študentskega sveta), nakar jo je vodstvo knjižnice sprejelo in spravilo v prakso. Kioske proizvaja kalifornijsko podjetje LaptopsAnytime, pred tem pa so jih namestili že na več drugih univerz na vzhodni obali. Prvi vtisi so dobri, in če bo tako šlo še naprej, mislijo kmalu dodati še zalogo iPadov.

Drexelova knjižnica se nasploh zelo trudi za svoje študente. Poleg običajnih storitev izposoje študijskega materiala, dostopa do pletore znanstvenih člankov ter prostora in pogojev za učenje imajo tudi izjemno usposobljeno osebje, ki študentom pomaga pri iskanju raziskovalnih tem in pripravništev, ter seveda tudi združuje različne študente s podobnimi interesi. Prijava v knjižnico tako ne zahteva le osnovnih osebnih podatkov, ampak predvsem profil interesov, ki se potem sproti dopolnjujejo in uporabljajo v gornje namene. V tem pogledu gre za odlično učno-raziskovalno okolje, in ne bi škodilo, če bi več tega videli tudi pri nas.