Cisco prodaja Linksys

Mandi

17. dec 2012 ob 19:06:15

Omrežni velikan Cisco je najavil prodajo svoje divizije Linksys, ki proizvaja dobro znane domače brezžične usmerjevalnike. Kupce zanjo išče investicijska banka Barclays, bojda med igralci na TV trgu, cena pa naj bi bila pošteno nižja od 500 milijonov dolarjev, ki jih je za kalifornijsko podjetje Cisco odštel pred malo več kot 9 leti. Linksys namreč deluje v zelo zapolnjenem segmentu trga, ter zato z nizkimi maržami.

S tem počasi zaključujejo strategijo izhoda iz potrošniškega trga, s katero je izvršni direktor John Chambers sprožil lani spomladi, z zaprtjem linij za Flip videokamere (kupljene l. 2009 tudi za pol milijarde) ter Cius videokonferenčne tablice (menedžerji so si pač kupovali iPade), obsežnimi odpuščanji (skoraj šestine vseh zaposlenih) ter predčasnim upokojevanjem številnih srednje in višje plačanih menedžerjev. Fokus namesto tega preusmerjajo k poslovnim strankam, predvsem skozi nakupe uspešnih podjetij v branži. Predlani so po precej mečkanja glede cene prevzeli norveško podjetje Tandberg, ki zdaj skrbi za njihove videokonferenčne rešitve, letos julija potem izraelski NDS, ki dela programsko opremo (in vojaško obveščanje) za Murdochov televizijski imperij (za 5 milijard dolarjev), prejšnji mesec pa še podjetje Meraki, ki proizvaja nadzorno programje za mrežne usmerjevalnike. Oči naj bi imeli še na Citrixu, s katerim že obsežno sodelujejo, NetApp (podatkovni strežniki), RackSpace (zelo znan ponudnik gostovanja in kolokacije) ter ServiceNow (SaaS). Vse to so posli za vsaj milijardo zelencev.

Cisco se namreč boji, da tudi s prodajo enterprise mrežne opreme ne bo dosegel željene rasti (15-20% letno po lanskih obljubah, letos bolj 5-7%). Zato bi radi svojim strankam ponudili še dodatne IT storitve - z višjo postavko ter na vsakomesečni osnovi. Storitve že zdaj štejejo za četrtino njihovih prihodkov in so pravzaprav edini del podjetja, ki zares raste. A seveda, tudi tu ne manjka konkurence (SAP, Oracle in kompanija).