Še varčnejši procesorji Ivy Bridge v prihodnjem letu

Primož Resman

8. dec 2012 ob 15:00:53

V zadnjih nekaj letih je bil razvoj procesorjev relativno uspešen, čeprav na prvi pogled morda ne deluje tako. Zmogljivost na Watt se je močno povečala, saj dandanašnji štirijedrni procesor z vgrajenim grafičnim čipom in krmilnikom tako pomnilnika kot glavne PCIe x16 reže porabi le dobro polovico energije, ki jo je pred leti potrebovalo zgolj eno samo jedro, ki je za povrhu vsega teklo na podobni frekvenci, kot današnji štirijedrnik. Res je, da gre tukaj glavna zasluga mnogo bolj naprednemu postopku izdelave, če primerjamo najhitrejše Pentiume 4 in najnovejše procesorje iz Intelove družine Core, primerjamo 90 in 22 nm postopka izdelave, a je po drugi strani število tranzistorjev znatno poskočilo.

A trenutni relativno varčni procesorji Intelu niso dovolj. Ultrabooki danes uporabljajo procesorje, ki imajo najvišjo porabo pod 17 W, Intel pa to v prihodnjem letu želi oklestiti na vsega 10 W, če gre verjeti poročilom z IDF-a. Prav takšne načrte so sicer imeli s prihajajočim Haswellom, novo arhitekturo, prav tako izdelano na 22 nm. Ta naj bi obenem znižala porabo ter zvišala zmogljivost procesorjev, kar je seveda mana z neba za uporabnike prenosnikov, sploh za tiste, ki so bolj mobilni - to bi pomenilo zmogljivejše, a še vedno prenosne računalnike z odlično avtonomijo.

Po besedah predstavnikov Intela naj bi bili 10 W Ivy Bridge čipi predstavljeni v omejenih količinah v začetku prihodnjega leta ter naj bi bili nekakšno polnilo do izida Haswella. Skupaj s predstavitvijo Haswella naj bi se obseg proizvodnje varčnih čipov na arhitekturi Ivy Bridge nekoliko povečal, to pa bi lahko pomenilo, da bi ti čipi zasedali nižje cenovne razrede, medtem ko bi proizvajalci Haswell uporabili za svoje dražje modele.