Nokia izgubila vodjo oddelka za fotoaparate

Primož Resman

25. nov 2012 ob 11:05:22

Nedvomno je slikanje in snemanje videa na mobilnikih za Nokio izjemnega pomena, sploh če se vrnemo v nekoliko bolj oddaljeno zgodovino - Nokia N93 je bila zgrajena okrog fotoaparata, ki je bil postavljen v osi preklopa mobilnika (zaslon se je nato zavrtel na še enem tečaju, da je bilo možno videti zaslon med slikanjem oz. snemanjem), tako N93 kot N95 pa sta bila ena izmed prvih mobilnikov, ki sta se ponašala ne le z optičnim zoomom, temveč s sistemom leč, ki jih je dobavil Carl Zeiss. Zgodovina se je nadaljevala, a s prevzemom Windows Phone kot platformo za svoje najboljše izdelke so nekaj tega duha izgubili - Windows Phone jih namreč pri slikariji omejuje neprimerno bolj, kot lasten Symbian, v katerem so lahko ustvarjali, kar so želeli.

Lep primer tega je Nokia 808 PureView, ki vsebuje ogromen senzor z 42 Megapixli. Res je, da niso prav vsi v uporabi pri slikanju in snemanju, a vseeno gre za izredno impresiven kos strojne opreme. Čeprav bistveno slabši, je v primerjavi z neposredno konkurenco vseeno izjemen tudi fotografsko-snemalni sklop na Lumii 920, ki ima Zeissove leče obešene na vzmeti, s čimer so uspeli zmanjšati efekt tresočih rok na zamegljene slike in videoposnetke.

Od lanskega avgusta je za optiko in senzorje pri Nokii skrbel Damian Dinning, ki se je sicer podjetju pridružil že leta 2004 (pred tem pa služboval pri britanski podružnici Nikona, pred tem pri Kodaku in pri Minolti). Zdaj je objavil, da s 30. novembrom zapušča finskega mobilnega giganta, novo službo pa je sprejel pri Jaguar Land Roverju, britanskemu proizvajalcu luksuznih avtomobilov, ki je v lasti indijske Tate. Glede na Dinningov življenjepis je ta poteza nekoliko presenetljiva, a so očitno avtomobili še ena velika Dinningova strast, poleg fotografije. Pri Jaguar Land Roverju naj bi skrbel za inovacije na področju v splet povezanega avtomobila.