Google prenaglo objavil slabe poslovne rezultate in povzročil paniko na borzi

Matej Huš

19. okt 2012 ob 08:29:51

Google je po pomoti že včeraj sredi dneva objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so na borzi povzročili pravo paniko. Finančne rezultate bi bili morali objaviti po koncu trgovanja na ameriških borzah (ob 15.30 po lokalnem času), a so zaradi napake to storili že prej.

Prihodki so v tem obdobju znašali 11,5 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovanih 11,86 milijarde dolarjev (če odštejemo stroške povračil za partnerske storitve, ki ustvarjajo promet za Googlove oglase, sicer so bili kosmati prihodki 14,1 milijarde dolarjev oziroma 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani). Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 20 odstotkov na 2,18 milijarde dolarjev. Svoj delež krivde nosi tudi nedavno prevzeta Motorola Mobility, ki je v malho prinesla 151 milijonov dolarjev čiste izgube. Prihodki od oglaševanja so upadli za 15 odstotkov, medtem ko so se stroški iz tega naslova povzpeli za četrtino.

Toda precej bolj zanimivo je bilo dogajanje na borzi. Prenagla objava izkaza na SEC-ovih straneh je zaradi neizpolnitve pričakovanj analitikov in upada dobička povzročila panično prodajanje delnic. Google je za napako okrivil podjetje RR Donnelley, ki ureja njihove izkaze in naj bi v splet poslalo preliminarno različico poročila. Toda to ni pomagalo. Tečaj je skoraj v trenutku izgubil več kot devet odstotkov vrednosti, preden so zaradi tržnega neravnovesja trgovanje ustavili. Ko so ob 15.20 uri po lokalnem času trgovanje spet sprostili, se tečaj ni pobral in Google je zaključil pri osmih odstotkih minusa.