AMD izdal program za izdelavo RAM-diska

Matej Huš

11. okt 2012 ob 23:05:06

RAM-disk je že poznan trik, ki del delovnega pomnilnika v računalniku operacijskemu sistemu predstavi kot disk. Nanj lahko povsem običajno shranjujejo datoteke, delo z njimi pa je bliskovito, saj je RAM bistveno hitrejši od trdih diskov in tudi SSD-jev. Edina slabost ostaja volatilnost, saj je ob izgubi napajanja (torej ponovnem zagonu) vsebina pobriše - ne bomo ga torej uporabljali za stalno hranjenje podatkov.

O smiselnosti tega početja so na internetu prelili že ogromno črnila. V starejših verzijah Windows je bil RAM-disk zelo smiseln, saj Windows ni znal izkoristiti velikih količin pomnilnika (še vedno velja, da je RAM zato, da se ga napolni, neizkoriščen RAM pa je potrata), zato je bil RAM-disk precej uporaben. V novejših verzijah teh težav naj ne bi bilo več, saj Microsoft trdi, da Windows 7 in 8 znata izkoristiti ves pomnilnik. Kakorkoli že, izkušnje uporabnikov so mešane, razlogi za uporabo RAM-diska pa še kakšni drugi (nastavite ga lahko kot mesto za odlaganje začasnih datotek, ki jih Windows za seboj površno briše).

To je opazil tudi AMD, ki je za svojo branžo nekoliko nenavadno izdal Radeon RAMDisk Xtreme. Gre za program, ki omogoča izdelavo in uporabo RAM-diska v računalniku. Program so odkupili od podjetja Dataram in ga sedaj ponujajo pod svojo blagovno znamko. Še razumljivejša postane AMD-jeva poteza, če se spomnimo, da so letos začeli prodajati pomnilniške module pod lastno blagovno znamko Radeon. Osnovna verzija je brezplačna in omogoča izdelavo do 4 GB velikega RAM-diska ali 6 GB, če imamo v sistemu pomnilniške module Radeon. Polna verzija stane 20 dolarjev in omogoča postavitev RAM-diska, ki meri do 64 GB ne glede na znamko modulov v računalniku.

Obe verziji omogočata tudi izdelavo varnostne kopije RAM-diska na klasični trdi disk, ki se lahko dogaja po prednastavljenih intervalih in pa seveda ob zaustavitvi sistema.