Apple začenja odkup lastnih delnic

Matej Huš

3. okt 2012 ob 05:10:02

Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s tem mesecem, odkupili za 10 milijard dolarjev lastnih delnic, kar po lanskih bilancah (letošnje pridejo 25. oktobra) pomeni približno 13 odstotkov kapitala. Applova pasiva je bila namreč 30. septembra 2011 težka 116 milijard dolarjev, od tega so imeli 40 milijard dolarjev finančnih obveznosti. V prihodnjih treh letih bodo torej postopno nakupili za 10 milijard dolarjev lastnih delnic, s čimer bodo preprečili razvodenitev kapitala delničarjev, ki bi nastala zaradi deljenja delnic in opcij zaposlenim v obliki bonusov. Nekaj podobnega se gre v Sloveniji tudi Krka, a je tam smoter za kupovanje lastnih delnic precej manj jasen.

Investitorji nad Applovo potezo niso navdušeni, saj se bolj zavzemajo za drugo možnost razdeljevanja kupa denarja. Apple dolgih 16 let ni izplačeval dividend, ker je bil Steve Jobs odločno proti, v četrtem kvartalu fiskalnega leta 2013 (julij-september) pa so končno izplačali 2,65 dolarja na delnico oziroma 2,5 milijarde dolarjev kumulativno. Glede na Applov dobiček, ki je v predhodnem četrtletju znašal 8,8 milijarde dolarjev, so Apple še vedno obtoževali skopuštva. Analitiki ocenjujejo, da kljub temu odkup bistvenih vplivov na ceno delnic in donosnost ne bo imel, ker gre za relativno majhno število, razporejeno na daljše časovno obdobje.