Izšel Linux 3.6

Matej Huš

2. okt 2012 ob 06:49:24

Izšla je nova verzija Linuxovega jedra. Nova inačica nosi oznako 3.6 in predstavlja naslednjo večjo verzijo po julijski 3.5. Novosti je zvrhan koš, zato si bomo pogledali le najvidnejše.

Precej dodelav je doživel datotečni sistem Btrfs, ki je dobil nove možnosti za določitev kvot, možnost računanja razlik med posnetkoma in možnost kloniranja prek podnosilcev (subvolumes); nekaj popravkov je še v ext4. Uporabna možnost za mobilne naprave je hkratna hibernacija in stanje pripravljenosti. Ta omogoča, da se sistem zbudi kakor iz stanja pripravljenosti, če pa zmanjka napajanja, se obnovi kakor iz hibernacije brez izgube seje. Podprt je tudi protokol SMBv2 in gonilnik VIFO. Procesorji Ivy Bridge sedaj znajo uporabljati funkcijo Idle, medtem ko je sedaj EFI Handover Protocol vgrajen v jedro. Slednje pomeni, da je v celoti podprt tudi UEFI in vse novosti, ki jih v primerjavi z BIOS-om ta prinaša pri zaganjanju. Bistvenih sprememb od 3.5 ni, se je pa zgodil cel kup evolucijskih popravkov.

Najbolj drzni lahko jedro s spleta snamete sami in ga prevedete ter vključite v svoj sistem, drugi lahko počakata na nove distribucije, v katere bo že vključeno.