Srebro in bron za Slovenijo na kemijski olimpijadi

Matej Huš

2. avg 2012 ob 07:54:51

Po matematični, fizikalni in biološki se je končala še mednarodna kemijska olimpijada, ki je letos potekala od 21. do 30. julija v Washingtonu v ZDA. Med 73 državami je imela svoje predstavnike tudi Slovenija, in sicer so se v konkurenci 280 tekmovalcev borili Rok Narobe (Gimnazija Ledina), Omar Alhady (Gimnazija Bežigrad), Nejc Čeplak (II. gimnazija Maribor) in Rok Kaufman (Gimnazija Vič). Odrezali so se odlično, saj je Rok Kaufman osvojil srebrno, Nejc Čeplak pa bronasto medaljo.

Tekmovanje poteka vsako leto od leta 1968 dalje, odpadla je le enkrat. Število držav se ves čas povečuje, saj se je z začetnih nekaj držav vzhodnega bloka razširilo na več kot sedemdeset držav iz celega sveta. Vsaka država lahko prijavi štiri tekmovalce. Slovenija jih vsako leto začne izbirati že oktobra na uvodnem testu, kamor so povabljeni najboljše uvrščeni z državnega tekmovanja v kemiji za srednješolce iz preteklega leta. Jesenski del priprav poteka ob sobotah, dva testa pa pošteno razredčita kandidate za tekmovanje. Zaključni del priprav poteka v zimskih semestrskih počitnicah, ko tekmovalci en teden preživijo na ljubljanski kemijski fakulteti in poslušajo intenzivni kurz iz osnov kemije. Sledita še predzadnji test, praktični del priprav in finalni izbor, ko se izoblikuje končna ekipa.

Na olimpijadi imajo tekmovalci dva tekmovalna dneva. Navadno v torek rešujejo praktični del nalog v laboratoriju, v četrtek pa teoretični del v predavalnici. Pri tem morajo pokazati široko poznavanje analizne, anorganske, organske, fizikalne kemije in biokemije. Naloge so težke, saj izkušnje kažejo, da imajo z njimi obilico preglavic tudi študentje kemije višjih letnikov. Na olimpijadi pa lahko sodelujejo le srednješolci, zato je njihov uspeh res veliko vreden. Prihodnje leto bo tekmovanje v Rusiji.