Mozilla in Xiph predstavila nov audio kodek Opus

Mandi

23. jul 2012 ob 22:54:52

Istočasno z nedavnim izidom Firefox 14 smo seveda dobili tudi beto prihajajoče 15ke, ki ji bo opazno manj puščal pomnilnik (memory leak) in pa podporo za nov model zvočnega stiskanja z izgubo (lossy compression), Opus.

Opus sta skupaj razvila Mozilla in fundacija Xiph (znana po theori, vorbisu, ogg vsebniku in icecast streaming strežniku), ob pomoči Micosofta (Skype), Broadcoma, Octasic in nekaterih drugih. Je nekakšna mešanica novega Skype kodeka Silk in Xiphovega videokonferenčnega kodeka CELT, s tem da je uporaben tudi pri višjih zakasnitvah in bitnih hitrostih, na primer za predvajanje že posnete glasbe. Mozilla vztraja, da ponuja manjše datoteke kot MP3 in AAC, ter da za isto stopnjo slušnosti zahteva manjšo bitno hitrost od trenutno standardnih kodekov Speex oz. AMR-NB/-WB. V ta namen prilagajo tudi vzorce.

Kodek so standardizirali pri IETF, ponudili odprtokodni kodirnik za ukazno vrstico, ter spisali fixed-float dekoder za mobilne naprave. Je brezplačen za rabo in patentov prost (če se seveda ne zgodi kaj nepredvidljivega). Zdaj je vse odvisno od uporabnikov. Brez blagoslova v na primer Androidu 4.2/5.0 Key lime pie ali v katerem od priljubljenih VoIP rešitev najbrž ne bo šlo.