Novega bmwja ukradejo v treh minutah

Matej Huš

12. jul 2012 ob 07:29:55

V Veliki Britaniji so v zadnjem času opazili porast tatvin vozil znamke BMW novejših letnikov, ki se vsi odklepajo, zaganjajo in zaklepajo brez klasičnih ključev. Vozila se odprejo z daljincem, ki se nato vstavi v vžig in pritisne gumb za zagon. Žal kaže, da je BMW nekje spregledal neko varnostno napako, saj je mogoče vozila ukrasti v treh minutah, ne da bi sprožili alarm, kot je videti na spodnjem posnetku.

Zlikovci izrabljajo več ranljivosti. Najprej pridobijo dostop do notranjosti vozila, kar lahko storijo kar z razbitjem šipe. Ultrazvočni senzor, ki bi moral vdore zaznavati, ima slepo pego, ki jo je mogoče izkoristiti za neoviran dostop. Ko so tatovi enkrat v vozilu, se povežejo na glavni računalnik preko vrat OBD-II (on-board diagnostics). Ta načeloma omogočajo branje parametrov o delovanju vozila in zapisovanje servisne zgodovine, a je prek njih mogoče reprogramirati tudi ključ. Na spletu je ogromna ponudba rabljenih ali praznih BMW-jevih ključev, ki jih je mogoče s priklopom ustrezne naprave na OBD-II preprogramirati in potem z njimi odpeljati avtomobil. Ni jasno, zakaj je v bmwjih OBD pod napetostjo tudi pri ugasnjenem vozilu.

Dostop do OBD mora biti odklenjen in odprt (v smislu specifikacij), zahteva EU. Namen te zahteve je olajšati servisiranje vozil tudi nepooblaščenim serviserjem, saj se tako izognemo vendor lock-inu. Zamisel je hvalevredna, a hkrati to prinaša omenjene probleme. Vrata OBD so običajno nekje v potniški kabini, recimo pod pedali. Teh težav nima le BMW, ampak tudi druge znamke, npr. Opel, Renault, Toyota ali prestižnejši Mercedes.

BMW uradno ne priznava kakšnega večjega spodrsljaja. V izjavi za javnost so zapisali, da se s temi problemi spopadajo vse znamke in da problem ni specifičen za BMW. Dodali so, da se že leta borijo za večjo varnost in zaščito, da sodelujejo z drugimi proizvajalci in oblastmi in da so njihovi sistemi eni najboljših. To morda res drži, a statistika kaže, da je bilo letos v Veliki Britaniji ukradenih bistveno več luksuznih bmwjev kot poprej. Avtomobili brez klasičnih ključev se očitno kradejo laže kakor vozila s kodiranimi ključi s čipi.