Facebook bo povečal petkov IPO

Matej Huš

16. maj 2012 ob 21:19:03

Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili delnic v vrednosti od 8 do 9 milijard dolarjev. Med prodajalci so večidel institucionalni vlagatelji, ki so si deleže pridobili z zgodnjim financiranjem. Ustanovitelj Zuckerberg delnic ne bo prodajal.

Glavno vprašanje te dni je, kako kupiti Facebookove delnice. Žal jih kot Janez Kranjski ne morete, saj v IPO lahko sodelujejo le dobro poučeni vlagatelji, ki so registrirani pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). Za uvrstitev v to kategorijo morate biti banka, zavarovalnica, vzajemni sklad ali kaj podobnega. Fizična oseba lahko dobi ta status le, če ima premoženje, ki presega milijon dolarjev, v kar pa se vrednost bivanjske nepremičnine ne šteje, ali če vaši letni dohodki presegajo 200.000 dolarjev. Pa še v tem primeru mora skozi dolgo proceduro pri SEC-u, na koncu pa običajno dobi majhno količino delnic. Če resnično želite delnice Facebook v svojem portfelju, jih boste morali kupiti, ko se bo z njimi začelo trgovati na organiziranem trgu. Toda takrat bo njihova cena v začetni evforiji bržkone že poletela v stratosfero.

Druga pomembna vest pa se dotika izvedenih instrumentov na Facebookove delnice. Najpogostejše so seveda opcije, ki jih podjetja v ZDA na veliko uporabljajo za motiviranje in nagrajevanje zaposlenih. Poenostavljeno rečeno posedovanje opcije na delnico daje pravico (a ne obvezuje), da v nekem času v prihodnosti pred zapadlostjo opcije delnico od izdajatelja opcije odkupimo (ali prodamo, če gre za put opcije) po vnaprej znani ceni. Če je borza cena v trenutku izvršitve opcije višja, lahko s prodajo realiziramo dobiček ali pa se zadovoljimo z lastništvom delnic.

Opcije omogočajo tudi špekuliranje o ceni delnic v prihodnosti in kovanje dobičkom ob padanju ali rasti delnic. Ponujajo vzvod, a niso tako tvegane, kot so recimo certifikati na delnice, kratke prodaje ipd. Facebookove opcije bodo na ISE (International Securities Exchange) začele kotirati 29. maja, medtem ko bo za likvidnost in globino trga skrbel (market maker) Citadel Securities.

Analitiki pričakujejo, da bo začetna evforija delnice Facebooka pognala kvišku. Kako se bo njihova cena oblikovala kasneje, pa je odvisno od razpoloženja na borzi in poslovnih rezultatov podjetja.