Zastavite vprašanju glasniku digitalnih tehnologij RS, Alešu Špetiču!

DomenS

14. maj 2012 ob 19:55:40

Slovenija je prejšnji teden dobila glasnika digitalnih tehnologij, Aleša Špetiča. S tem je izpolnila željo Evropske komisije, ki je v začetku letošnjega leta posvojila britanski model zmanjševanja digitalnega razkoraka. Evropska komisarka Neelie Kroes je na svojem blogu poudarila pomembnost vključevanja starejših generacij v digitalno pokrajino in poudarila potrebo po koordiniranem nastopu in motivaciji ter vključevanju vladnih in nevladnih organizacij, ki se bodo spopadle s tem izzivom.

V prihodnjem tednu bo z Alešem Špetičem izveden intervju. Na spletnem portalu Quora lahko oddate svoje vprašanje za glasnika digitalnih tehnologij, ki bodo vključena v intervju. Povezava do zbirnika vprašanj - http://www.quora.com/edem-intervju1

Z imenovanjem glasnika digitalnih tehnologij se je Slovenija pridružila iniciativi evropske komisije za večjo vključenost vseh v digitalno družbo in prihodnost. Glasnik digitalnih tehnologij (Digital Champion) je neodvisna in nevladna vloga, katere namen je povečati zavedanje in vključenost digitalne družbe.

Špetič je na svojem blogu zapisal, da ima "Slovenija ... dobre razvite storitve sodelovanja države z državljani, vendar jih premalo uporabljamo. Slovenski učenci imajo dober dostop do računalniškega znanja, a uporaba digitalnih tehnologij je pogosto omejena na delo v šoli in z vrstniki. Slovenska visokotehnološka podjetja razvijajo storitve za slovenski in svetovni trg, a o njih premalo vemo. Zato je ključno, da se odzovemo na izzive, ki bodo omogočili, da bomo Slovenci zgled za sodobno digitalno družbo, kjer bo vsakdo imel dostop do digitalnega sveta, kjer bo medgeneracijsko sodelovanje zbližalo generacije in kjer bo enostavno dostopna država partner državljanu."

Aleš Špetič je izkušen vodja in ustanovitelj. Pred kratkim je bil prvi predsednik uprave podjetja Zemanta, ene od najbolj uspešnih zgodb v sklopu startup podjetij v zgodovini. Podjetje je vodil od ustanovitve, pridobivanja sredstev, razvoja partnerstev, do uveljavitve blagovne znamke in poslovanja. Aleš Špetič je med študijem računalništva implementiral eno izmed prvih spletnih trgovalnih brokerstev v Evropi in ga dve leti tudi uspešno vodil. Po tem je izdal knjigo o naprednih SQL programih pri O’Reily medijih in upravljal mnoga IT delovna mesta v Sloveniji, na koncu pa služil kot izvršni direktor vrhunske IT integracije s 160 zaposlenimi v treh različnih državah. Ustanovil in vodil je lastno svetovalno podjetje in pomagal vrhunskim slovenskim podjetjem izboljšati njihovo prodajno uspešnost. Po izobrazbi je MBA, pridobljen na California State University.