The Avengers imeli odlični vikend

Mandi

9. maj 2012 ob 08:20:44

Disneyev film The Avengers je imel po četrtkovi premieri naravnost odličen otvoritveni vikend, vsaj kar se tiče prodaje kino vstopnic. Samo v ZDA so ustvarili 207.4 milijona zelencev v treh dneh, kar je največ doslej in še za četrtino več od naslednje najboljše otvoritve, lanskega zaključka serije o Harryju Potterju. Vrli Američani so seveda izračunali še kup drugih statistik, npr. da je film kot prvi prinesel 100, 150 oz. 200 milijonov domačega zaslužka ali da sicer ni podrl rekorda prvega večera (petek; zmanjkalo je 11 milijonov zelencev, spet v boju z Harryjem), je pa zato raztural v soboto in nedeljo. Skupaj je prispeval debelih 70% odstotkov k petemu nadonosnejšemu vikendu v zadnjih 30 letih, za ostanek pa gre hvala predvsem The Hunger Games. Je tudi na dobri poti, da morda postane eden najbolj donosnih naslovov vseh časov.

Vse to ni naključje in gre predvsem v zahvalo dobri marketinški kampaniji, ki se je je začela že leta 2008 s kratkim odlomkom na koncu prvega Iron Mana, potem pa nadaljevala na koncu vsakega naslednjega filma iz Marvelove stripovske kolekcije. Gledalci, tudi taki, ki niso nikoli v rokah držali njihovih stripov, so tako dodobra spoznali junake in našli razloge za obisk kinodvoran. Tudi splet je malo ponorel po svoje, z izjemno zanimivimi štosi. Disney je brez vprašanj dobro unovčil svoj nakup Marvela (2009, za 4.2 milijardi dolarjev), nekaj za početi pa so našli tudi animatorji studia Pixar, ki je tudi v njihovi lasti (2006, 7.1 milijarde dolarjev). Izjemne zaslužke lahko Disney pričakuje še prodaje brandanih svaštarij (majic, igrač, usb ključkov, idr.) in povečanega obiska v svojih tematskih parkih, kar naj bi znali izkoristiti še bistveno bolje od ostalih studijev. Tega se tudi sami zavedajo, zato so se zadnja leta preusmerili od izdaje večih in bolj različnih / tveganih naslovov na preverjene hite, nekako tako kot EA v svetu iger.

Številke so zanimive še iz enega vidika. CAM različica filma (po komentarjih sodeč še kar spodobna) je bila na torrentih na voljo že teden dni pred uradno premiero, vendar to gledalcev očitno ni odvrnilo od obiska kinodvoran. Če malo natančneje pogledamo številke - približno pol milijona prenosov v slabih dveh tednih, morda petina iz ZDA - in če predpostavimo, da bi vse te osebe v svetu brez torrenta gotovo šle v kino ($10 na karto), bi to prihodke povečalo le za dober milijon dolarjev, tj. tam pol odstotka. Očitek, da piratstvo dobesedno kanibalizira kreativno industrijo, je - vsaj v primeru tega filma - na zelo trhlih tleh.