Izšel Ubuntu 12.04 LTS

Matej Huš

27. apr 2012 ob 12:15:39

Pol leta je naokoli in to pomeni, da je čas za izid nove verzije priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu. Tako smo včeraj dobili Ubuntu 12.04 s kodnim imenom Precise pangolin ali po naše natančni luskavec. Gre za LTS-verzijo, ki izhaja vsaki dve leti in ima za razliko od ostalih verzij po novem pet let dolgo podporo (predhodni LTS so imeli tri leta za namizne in pet let za strežniške inačice, navadne verzije pa imajo poldrugo leto).

Novi uporabniški vmesnik Unity je s tem dokončno dozorel, saj gre za prvo LTS verzijo, ki ga ima. Menijski sistem je v njem se imenuje HUD (head-up display) in omogoča lažno orientacijo. Namesto klikanja po menijih ali pritiskanja bližnjic na tipkovnici lahko ukaze preprosto vpišemo. Enostavno pritisnemo tipko Alt in odpre se polje za vpis ukaza oziroma njegova začetka, saj vključuje samodokončaj. Stari meniji so še vedno dosegljivi, a se HUD-a hitro navadimo, zato Canonical pričakuje njihovo odpravo v naslednjih verzijah.

Naslednja novost je Video Lens, ki poenostavlja iskanje videoposnetkov. Shranjeni so lahko lokalno ali na primer v YouTubu, najde jih v vsakem primeru. Ubuntu Software Centre, ki nudi enotno točko, kjer najdemo več tisoč aplikacij z opisi in oznakami, ki jih lahko namestimo na računalnik, je posodobljen in pospešen. Center tudi vzdržuje evidenco nameščenih aplikacij na vseh naših računalnikih.

Če se poglobimo v aplikacije, vidimo nekaj zamenjav. Namesto Bansheeja imamo Rhythmbox, ki ima integriran Ubuntu One Music Store. Rhythmbox je v Ubuntu že bil vključen, a se razvijalec in Canonical nista mogla zediniti, kako se bo delil denarja, ki ga za klike plača Amazon. Novinec pa je Shotwell za upravljanje albumov slik. Posodobljeni so seveda LibreOffice, Firefox, Thunderbird in Instant Messanger. Upravljanje sistema prek Control Panela je prav tako prenovljeno. Novi Ubuntu ima jedro verzije 3.2.14.

Prihodnja verzija izide 18. oktobra.