Anonymous in PLF zagnala AnonPaste

Matej Huš

23. apr 2012 ob 14:15:11

Hekerska skupina Anonymous je v sodelovanju s PLF (Peoples Liberation Front) zagnala spletno stran AnonPaste, na kateri lahko kdorkoli odloži (paste) poljubne podatke, izvorno kodo ipd. Stran predstavlja neposredno konkurenco izjemno popularnemu Pastebinu, ki je v zadnjem času zaslovel kot odložišče Anonymousa in LulzSeca, a je kasneje hekersko skupnost ujezil s spoštovanjem zakonov. AnonPaste bo zato še bolj podoben divjemu zahodu.

AnonPaste uporablja programsko opremo ZeroBin, ki jo razvija Sebastien Sauvage iz Francije. Sauvage je znan francoski strokovnjak, ki je na primer zasnoval sistem za prijavo v francoske banke. ZeroBin namenoma ne beleži ničesar v dnevniške datoteke, tako da ZeroBin ne bo imel IP-naslovov in nobenih drugih podatkov o pošiljateljih vsebin. Vsebina se bo z AES256 avtomatično šifrirala že v brskalniku, tako da lastniki strežnika ne bodo imeli nobenih podatkov, kaj je na njem. Pošiljatelj bo imel tudi možnost nastaviti, kdaj posamezne objava poteče in ni več dosegljiva. Anonymous se jasno želi s temi ukrepi izogniti odgovornosti. Donacije za delovanje AnonPasta bodo zbirali tudi v valuti bitcoin.

Povedali so, da ne bodo nadzorovali vsebine na noben način. To je tudi eden glavnih očitkov, ki so jih imeli zoper Pastebin in povod, da so šli na svoje. Pastebin je namreč leta 2002 ustanovil Paul Dixon, da bi si programerji lahko delili kose izvorne kode. Stran se je medtem pošteno izrodila. Leta 2009 je izbruhnil škandal z objavljenimi podatki o Hotmailovih računih, zaradi česar je Dixon stran začasno ugasnil in jo leto pozneje prodal. Kupil jo je nizozemski poslovnež Jeroen Vader. Stran je postala odložišče za marsikatere podatke, promet pa ji neprestano narašča in je lani dosegel 17 milijonov različnih uporabnikov mesečno. Vader je anonymouse še posebej razjezil v marčevskem intervjuju, ko je potrdil, da stran odstranjujejo prijavljeno sporno vsebino, in nakazal, da utegnejo zaposliti ljudi, ki bodo pregledovali tudi neprijavljeno vsebino in umikali problematično. Poleg tega je Pastebin v preteklosti organom pregona že predal podatke o pošiljateljih določenih vsebin.

Vader ni zaskrbljen zaradi pojava konkurence, ampak jo je sprejel z olajšanjem. Dejal je, da to utegne pomeniti, da bo vsebina na Pastebinu manj problematična in na robu zakona, tako da bo stran na varni strani zakona. Verjame namreč v svobodo izražanja, a hkrati poudarja, da ta pravica ni absolutna, ampak je potrebno vsebino tudi moderirati.