Robot Qbo na voljo za prednaročilo

Andrej Rolih

22. apr 2012 ob 21:14:01

Pred nekaj dnevi je podjetje Thecorpora najavilo da je njihov dolgo (kar šest let) pričakovani robot Qbo končno na voljo za prednaročilo. Qbo je odprtokodna robotska platforma, ki vključuje tako odprtokodno strojno opremo kot odprtokodno programsko opremo. Za razliko od nekaterih bolj znanih robotskih platform (kot je naprimer Aldebaranov Nao ), Qbo cilja predvsem na domače uporabnike in manjše "hobi" razvijalce ter tudi šole in univerze.

Qbo je v prednaročilu na voljo v treh različnih okusih - Qbo basic kit, ki je namenjen entuziastom, ki si želijo svojega robota sestaviti sami. Vključuje vse potrebne plastične dele in krmilno elektroniko (samo prazne PCB plošče brez komponent) ter par web kamer za robotove oči. Za delujočega robota pa je potrebno dokupiti še nekaj dodatne opreme - matično ploščo in procesor, motorje, senzorje, baterijo. Komplet je na voljo za prednaročilo po ceni 499EUR.

Za tiste, ki si robota ne znajo ali ne želijo sestaviti sami pa sta na voljo tudi dve že sestavljeni verziji - Qbo Complete Lite in Qbo Complete Pro. Lite verzija vključuje vse potrebne dele za delovanje ter matično ploščo z Intelovim Atomom, Pro verzija pa se od nje razlikuje le po procesorju in disku (le ta namreč vključuje Intelov i3 procesor in 40GB SSD). Lite verzija vas bo v prednaročilu stala 1699EUR, Pro verzija pa 2299EUR.

Programska oprema, ki robota poganja je prirejena verzija Ubuntu Linuxa, ki vključuje posebne razširitve za delovanje robota kot je naprimer odprtokodni ROS (Robot Operating System), programsko opremo za prepoznavo govora.

Če vas zanima več o robotu pa si oglejte blog razvijalca.