Laserski antitiskalnik

Matej Huš

15. mar 2012 ob 14:56:54

Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne dolžine zelene svetlobe (532 nm), ki ga toner močno vpija, medtem ko skozi celulozna vlakna v papirju potuje neovirano.

Glavni razlog za izum antitiskalnika ni bil popravljanje dokumentov, ampak ekologija, trdijo na Cambridgeu. Proizvodnja papirja je namreč ena izmed najbolj umazane industrije, ki se ji velja v čim večji meri izogniti. Recikliranje papirja je eden izmed korakov, a je sam proces še vedno energijsko in surovinsko precej potraten. Dva- do dvajsetkrat manj potraten je proces brisanja laserskega tiska, ki so ga predstavili. Do prvih komercialnih primerkov pa bo minilo še precej časa, saj pikosekundni laserji še nekaj časa ne bodo del naprav potrošne elektronike, medtem ko daljša izpostavljenost papir prežge. O odkritju poročajo v reviji Proceedings of the Royal Society A.

Omenimo še, da to ni prvi tovrstni poizkus. Toshiba je že predstavila tiskalnik, ki lahko izbriše lastni tisk. Tehnologija je še precej v povojih, saj pušča sledi in omogoča le petkratno uporabo na istem kosu papirja. Rešitev s Cambridgea v principu deluje na kateremkoli papirju ne glede na tisk.