Izšel novi Apache 2.4

Matej Huš

22. feb 2012 ob 14:09:15

Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljenega sistema za poganjanje HTTP-strežnikov Apache 2.4, ki trenutno skrbi za dobrih 58 odstotkov vseh spletnih strani na svetu. Zadnja večja verzija (2.2) je izšla davnega leta 2005, od tedaj pa so le redno popravljali hrošče in dodajali manjše funkcionalnosti. Šest let pozneje je Apache Software Foundation ob 17. obletnici izida prve verzije izdal novo.

Apache je nastal leta 1995 z razvejitvijo (fork) od programske opreme za HTTP-strežnik, ki jo je tedaj razvijal NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Njegova priljubljenost je hitro rasla, tako da danes poganja več kot 400 milijonov spletnih strani.

Glavne novosti v novi verziji so izboljšana učinkovitost, saj Apache 2.4 deluje hitreje in porablja manj sistemskih sredstev. Na ta način želi ASF ustaviti vedno intenzivnejšo migracijo na odprtokodni nginx, katerega glavna prednost je prav vitkost oziroma hitrost - po tržnem deležu je prehitel celo Microsoftov IIS in se uvrstil na drugo mesto za Apache. Poleg hitrosti najdemo še vrsto novosti, ki lajšajo upravljanje z oblaki.

MPM-je (Multi-Processing Module) lahko sedaj izberemo ob zagonu, medtem ko je bilo v prejšnjih verzijah potrebno MPM izbrati že ob prevajanju programa. Nadalje je polno podprt Event MPM, ki je bil doslej le eksperimentalno vključen. Za lažje upravljanje oblakov Apache sedaj podpira avtomatično dodajanje in zaganjanje novih strežnikov, poleg tega pa lahko grozde (cluster) več strežnikov konfiguriramo prek spletnega vmesnika in ne več le iz besedilnih datotek.

Trenutna verzija je v resnici 2.4.1, saj 2.4.0 zaradi težav z Windows ni nikoli izšla. Tudi v novi verziji težave sicer ostajajo, tako da bodo morali uporabniki Windows počakati na Apache 2.4.2.