New York: Intel niti kriv niti nedolžen

Matej Huš

11. feb 2012 ob 12:37:27

V New Yorku se je končal sodni postopek iz leta 2009, v katerem je newyorško tožilstvu Intelu očitalo zlorabo monopolnega položaja. V obtožnici so procesorskemu gigantu očitali nudenje neprimernih popustov in dampinških cen sestavljavcem računalnikov, ki so se obvezali, da ne bodo uporabljali procesorjev konkurenčnega AMD-ja. Podobno tožbo je Intel izgubil v Evropi leta 2009, ko mu je EU naložila rekordno globo v višini 1,06 milijarde evrov. Ločeno sta se v ameriškem civilnem postopku AMD in Intel izvensodno poravnala, saj je Intel AMD-ju plačal 1,25 milijarde dolarjev. Tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je leta 2010 Intel spoznala za krivega. To pot pa se je postopek v ZDA razpletel precej bolj Intelu v prid.

Intel in državno tožilstvo sta se sporazumela, da slednje od tožbe odstopi. Intel bo plačal piškavih 6,5 milijona dolarjev, kar bo namenjeno pokritju stroškov, ki so nastali v postopku, sicer pa Intelu ni bila izrečena nobena globa. Prav tako podjetje ni priznalo nobenih kaznivih dejanj, prav tako pa ni niti potrdilo niti ovrglo očitkov iz obtožnice. Podjetju tudi ni potrebno spremeniti ravnanja v prihodnosti.

Sodišče je namreč ocenilo, da tožilstvo nima pristojnosti preganjati Intela v imenu potencialnih oškodovancev, ki ne prebivajo v zvezi državi New York, prav tako pa ne morejo sami terjati plačila odškodnine za kupce računalnikov. Zaradi tega tožilstvo ni imelo druge možnosti, kakor da se salomonsko pogodi z Intelom in doseže vsaj plačilo dela stroškov postopka. V Intel so že izrazili zadovoljstvo z doseženo odločitvijo.