Firefox Web Push

Mandi

4. feb 2012 ob 13:06:38

Push obvestila (notifications) so že lep čas vsakdan na Android, iOS in BlackBerry napravah, Mozilla pa trenutno dela na rani različici enotnega standarda za namizne in mobilne spletne aplikacije. Notifications/Push API bo spletnim stranem omogočil, da uporabnika obvestijo o neki važni spremembi in to ne glede na to, ali bo uporabnik imel zadevno spletno stran v danem trenutku odprto. Dalje, če bo standard sprejet v mobilne spletne brskalnike, bo lahko vsaka spletna stran, tudi npr. Slo-Tech uporabnikom obvestilo o novem zasebnem sporočilu poslala na njihov mobilni telefon, brez potrebe po pripravi ali namestitvi posebne mobilne aplikacije.

API predvideva dve komponenti - eno na strani strežnika in eno na strani uporabnika (brskalnik). Strežniški del bo ponudil posebne ponorne točke, npr. https://slo-tech.com/notifications/user..., kamor bo lahko spletna stran s HTTP POST zahtevkom poslala notifikacijo. Na brskalniški strani se bo moral uporabnik najprej prijaviti za sprejemanje notifikacij, tako kot to trenutno stori za e-poštne sezname. Za ta del je že specificiran poseben javascript API. Implementacija sprejemanja notifikacij še ni jasna, a najbrž bo brskalnik periodično preverjal vse registrirane naslove ali z njimi celo vzdrževal stalno povezavo.

Standard je še posebej zanimiv, ker je popolnoma odprt, uporablja obstoječe in preverjene tehnologije in omogoča pripravo tako lastnega strežniškega kot klientega dela. API za registracijo in sprejemanje notificationov bi tako lahko podprli številni proizvajalci brskalnikov, za strežniški del pa bi zadostovala spletna aplikacija ali razširitveni modul za spletni strežnik. Za varnost se poskrbi z mehanizmom TSL, tako s strežniškimi kot uporabniškimi certifikati.

Za zdaj še ni nobene implementacije, niti v aurora različici firefoxa ne. Ključna prepreka bo najbrž preboj za Android in iOS, ki že imata svoj sistem notifikacij in svoje zahteve v zvezi z njim.