Abit že dolgo mrtev, sedaj za njim še spletna stran

Matej Huš

31. jan 2012 ob 22:24:10

Sedaj že davnega leta 2009 je umrl Abit, ki smo ga poznali kot proizvajalca odličnih matičnih plošč za navijanje. Že leta 2006 je bilo zaradi finančnih težav celotno podjetje naprodaj in prevzel ga je Universal Scientific Industrial (USI). Zlobni jeziki pravijo, da so zelo uspešno podjetje potopili menedžerji, ki so uspeli vzpostaviti zelo neprijetno klimo, zaradi katere je podjetje zapustil praktično ves sposoben kader. USI-ju podjetja z novim imenom Universal Abit ni uspelo izvleči iz težav, zato je konec marca 2009 Abit uradno prenehal obstajati.

Abit se je v srce navijalcev vpisal z izdelki, kot je bila legendarna plošča Abit BH6, ki je bila prva z možnostjo navijanja neposredno iz BIOS-a in ne preko mostičkov. Navitje Celerona Mendocino 300 MHz na 450 MHz na BH6 spada med klasiko, ki bi jo morali zapisati v učbenike navijanja, če bi ti obstajali. Mimogrede, Abit je na plošči BP6 usposobil paralelno delovanje dveh Celeronov Mendocino, čeprav je Intel to možnost blokiral. Še en odmeven dosežek Abita je uvedba 133 MHz centralnega vodila (FSB).

V nadaljevanju je Abit izdal še mnogo odličnih plošč, ki marsikatera deluje še danes. Gonilniki, orodja in navodila za uporabo zanje so še vedno dostopni na nekdanji spletni strani abit.com.tw. To se bo spremenilo konec februarja, ko bo spletna stran prenehala delovati. To pomeni, da ne bo več uradnega središča za prenos vse potrebne programske opreme za Abitove plošče. Novejši operacijski sistemi k sreči podpirajo vse njihove plošče in imajo gonilne zanje že integrirane, a kljub temu si do konca meseca velja prenesti in na varno shraniti vse potrebne pripomočke za matične plošče v lasti.

Abit je s tem dokončno krenil po Epoxovi poti, ki je prav tako izdeloval matične plošče in prav tako umrl. Njihova spletna stran pa je mrtva že lep čas, tako da so uporabniki njihovih plošč prepuščeni lastni iznajdljivosti.