Primerjava dveh koalicijskih pogodb

Jure Čuhalev

29. jan 2012 ob 22:35:03

V soboto smo dobili novega mandatarja, s čimer so pri SDS tudi izdali svojo koalicijsko pogodbo. Svojo različico pogodbe so razkrili tudi pri LZJ-PS. Ker je danes lahko že vsak blogger raziskovalni novinar, se vprašajmo, kaj lahko naredi računalničar s takšnimi dokumenti.

Dokumenta sta seveda čudno skenirana PDF-ja, kar se sicer lepo prikaže na iPadu, ni pa najbolj všeč računalnikom. Zatorej poženete čez PDF vaš najljubšo programsko opremo za optično prepoznavo besedila in se znajdete z besedilom pogodbe. Obširna besedila je vedno zanimivo prikazati kot oblak besed. Dokumentoma odstranimo najbolj pogoste besede, ki ne dodajo informacije v dokument, kot so "koalicija" in "Slovenija".


Besedilne datoteke pa je mogoče tudi primerjati. Internet hitro razkrije orodje, WCopyfind, ki izlušči zelo lepo primerjavo. Seveda ujame samo točna ujemanja besed, je pa dovolj pametno, da mu lahko razložimo, da želimo najti samo ujemanja 6 besed ali več ter se s tem izognemo prevelikemu šumu. Izkaže se, da sta si dokumenta kar podobna, zatorej okoli vsega tega naredimo še preprost spletni vmesnik.

Spletni vmesnik do primerjava koalicijske pogodb SDS s LJZ-PS

Takšna groba analiza seveda ne najde morebitnih vsebinskih sprememb, kot tudi ne razlike v stavkih zaradi spremembe spolov ali konteksta. To je nekaj, česar se lahko loti kakšen nadebudni politolog ali zainteresiran član civilne družbe. Ko je že pri tem, lahko uporabi še katerega izmed spletnih servisov, da začne z njim voditi evidenco, kjer primerja posamezne člene koalicijskih pogodb z dejanji vlade oz. glasovanji opozicije.

Idej je mnogo, se splača čakati medijske hiše?